Notorious B.I.G. - Ready to Die

In het heerlijke muziekjaar 1994 verschenen de officiële debuutalbums van grote namen als OutKast, Blackstreet, Nas, Aaliyah, Warren G, Method Man, Brandy, The Fugees en Bone Thugs ‘N Harmony. Maar dé plaat van het jaar is voor mij Ready To Die, de eerste van The Notorious B.I.G. Een album dat op invloedrijke wijze een brug sloeg tussen rauwe hardcore rap en radiovriendelijke R&B. Biggie was een weergaloze rapper die elk nummer van stijl veranderde en onnavolgbaar de dreiging en uitzichtloosheid van de achterbuurt kon oproepen, maar ook de rauwe humor van de straat en de euforie van de geslaagde hiphop-superster. Geen rapper zette zo soepel en gevarieerd hiphopinstrumentaties naar zijn hand als de drie jaar later vermoorde Biggie; de vocaal ongelooflijk lenige, veelzijdige en overrompelende rapper die alles in zich had om ook figuurlijk de grootste rapper aller tijden te worden.