De serveersters uit Pyongyang zijn terug in Amsterdam

Ineens is er een nieuw Noord-Koreaans restaurant, in rijksmonument het Rechthuis uit 1777 in de Amsterdamse Watergraafsmeer. Aan de wanden schilderijen van Noord-Koreaanse berglandschappen. Op de kaart traditionele Koreaanse gerechten, opgediend door serveersters uit Pyongyang.

Het zijn dezelfde vrouwen die twee jaar geleden serveerden in een ánder Noord-Koreaans restaurant, in Amsterdam Osdorp: Pyongyang. Het werd na zeven maanden failliet verklaard. Het personeel zei te worden uitgebuit door de twee Nederlandse eigenaren. Die zeiden op hun beurt dat ze waren misbruikt door het Noord-Koreaanse regime om voet aan de grond te krijgen in Nederland. Direct na de opening circuleerden al geruchten dat het restaurant bedoeld was om buitenlandse valuta te verkrijgen en geld wit te wassen.

Maar nu is er Haedanghwa met plaats voor bijna honderd gasten. De eigenaar is John Kim (47), geboren in Zuid-Korea maar bijna zijn hele leven in Nederland. In het verleden was hij als ondernemer betrokken bij de export van zand uit Noord-Korea naar Singapore.

Het restaurant heeft geen banden met het dictatoriale regime in Noord-Korea, zegt hij. „Dit restaurant gaat over het eten en de cultuur van Korea, niet over het grote drama dat politici ervan hebben gemaakt.” Kim zag een kans, zegt hij, toen hij twee jaar geleden uit nieuwsgierigheid bij Pyongyang in Osdorp ging eten. Hij was onder de indruk van het niveau van de medewerkers uit Noord-Korea – drie koks en zes medewerkers voor de bediening.

Druk is het nog niet in Haedanghwa. Op woensdagavond, de verjaardag van de Koreaanse leider Kim Jong-un, zijn slechts vier tafels bezet.

Het restaurant is rond de Kerst „stilletjes” opengegaan, zegt Kim. Eind deze maand, als de kerstdiners vergeten zijn en de mensen weer uit eten willen, zal meer bekendgemaakt worden over „het unieke concept”, belooft hij.

    • Merel Thie