Ambassadeur in Israël ontboden - ‘probleem voor Timmermans’

Nederland voert een ‘actief ontmoedigingsbeleid’ om te voorkomen dat Nederlandse bedrijven bijdragen aan de nederzettingen. Foto ANP / Martijn Beekman

De Nederlandse ambassadeur in Tel Aviv is opnieuw ontboden door Israël. Dat meldt onze correspondent.

Israël eist van het kabinet dat het stelling neemt tegen het terugdraaien van investeringen in het land. Pensioenbeheerder PGGM trok deze week zijn beleggingen in vijf grote Israëlische banken terug, omdat de banken nederzettingen in bezet Palestijns gebied financierden. Israël noemt deze stap schadelijk voor de bilaterale betrekkingen tussen de landen.

Twitter avatar leonierop Leonie van Nierop oops.. israel demands from dutch gov that it takes stance against divestment from israel, which ‘wreaks damage to bilateral relations’ #pggm

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken herhaalde vorige maand nog eens: het kabinet ontmoedigt Nederlandse bedrijven om investeringen te doen of andere activiteiten te ontplooien in of ten behoeve van Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden. Ontmoedigen, niet verbieden.

‘Timmermans wordt voor het blok gezet’

Volgens onze correspondent Leonie van Nierop is het een groot probleem voor Timmermans dat hij zich moet uitspreken in deze kwestie:

“Nederland voert een ‘actief ontmoedigingsbeleid’ om te voorkomen dat Nederlandse bedrijven bijdragen aan de nederzettingen. Maar Timmermans benadrukt steeds dat Nederlandse bedrijven zelf verantwoordelijk zijn voor hun activiteiten. Het is niet zijn stijl om hier vervolgens over te oordelen. Israël zet Timmermans enorm voor het blok nu hij wordt opgeroepen stelling te nemen.”

Vorig jaar trokken het Nederlandse ingenieursbureau Royal Haskoning DHV en het drinkwaterbedrijf Vitens zich terug uit Israëlische projecten in bezet gebied. SGP-Kamerlid Kees van der Staaij zei eerder deze week: “Het sfeertje dat nu ontstaat is steeds meer dat van een boycot.”

Lees hier NRC’s reconstructie over de krampachtige politieke situatie die ontstond toen Vitens eerst wel, en toen niet meer met het Israëlische staatsbedrijf Mekorot wilde samenwerken. Wat ging er mis?

    • Marije Willems