Medewerker spermabank gebruikte eigen zaad

DNA-test onthult inseminatie met sperma van medewerker.

Een moeder uit Salt Lake City bestelde een DNA-test voor het hele gezin om meer te weten te komen over hun afkomst. De uitkomst was choquerend: vader en dochter waren niet aan elkaar verwant. Na maanden speuren, achterhaalde de familie de biologische vader. Het was Tom Lippert, medewerker van de vruchtbaarheidskliniek waar de dochter 21 jaar geleden met kunstmatige inseminatie werd verwekt.

Lippert werkte tussen 1986 en 1995 voor de kliniek Reproductive Medical Technologies in Salt Lake City. Kennelijk verruilde hij het zaad van de vader met zijn eigen sperma en mogelijk heeft hij het niet bij die ene keer gelaten. De moeder herinnert zich dat Lippert tientallen babyfoto’s op zijn bureau had staan en pochte dat hij al deze kinderen ‘had helpen verwekken’.

De bekende Amerikaanse genealoog CeCe Moore beschreef deze geschiedenis dinsdag op haar blog Your Genetic Genealogist. Moore noemt dit in een e-mail „zeker de meest extreme zaak” die ze ooit tegenkwam.

Lippert is dood en de kliniek bestaat niet meer. Ook de oprichter van de kliniek, een hoogleraar aan de University of Utah, leeft niet meer. Deze universiteit heeft gisteren een verklaring uitgegeven, waarin ze toegeven dat er „mogelijk sprake is van het verwisselen van of rommelen met een sperma-monster”.

De universiteit onderzoekt de zaak sinds april, maar de familie heeft de biologische vader zelf opgespoord. Het gezin bestelde aanvullende tests bij elke aanbieder van commerciële DNA-testen. In de databanken van één van die bedrijven zat een achternicht van Lippert. Zij wist dat er in Salt Lake City een neef van haar woonde, die eens vertelde dat hij spermadonor was. Een DNA-test met de nu 99-jarige moeder van Lippert bevestigde de verwantschap met de dochter. De hoogbejaarde moeder had nog een onthulling: Lippert had een strafblad. In de jaren 70 is hij veroordeeld voor het ontvoeren van een student, waar hij volgens kranten uit die tijd ‘liefdesexperimenten’ mee uitvoerde. Lippert was toen universitair docent aan het Southwestern State College.

Moore laakt in haar blog dat een veroordeelde crimineel met kwetsbare vrouwen kon werken. De familie en Moore hebben inmiddels een website opgericht waarin cliënten zich kunnen melden die tussen 1986 en 1995 zijn behandeld door de kliniek. De University of Utah heeft aangeboden om DNA-tests te verzorgen.

Het is niet de eerste keer dat er gesjoemel met sperma aan het licht komt. Zo bleek in 1992 dat een malafide arts in Virginia zeker 15, en mogelijk 75 kinderen met zijn eigen sperma had verwekt. Het geval uit Salt Lake City is uniek omdat de klanten de spermafraude zelf op het spoor zijn gekomen dankzij via het internet verkrijgbare DNA-testen.

    • Lucas Brouwers