Lokroep oliestaatjes moeilijk te weerstaan

Pr-drama rond de geweigerde Israëlische speler is compleet. Maar Vitesse zal niet de laatste club zijn in Abu Dhabi.

De kritiek op Vitesse deze week was dezelfde als die Swansea City ten deel viel, toen de Premier League-club uit Wales vorig jaar februari op trainingskamp ging naar Dubai. De Israëlische speler Itay Shechter kon niet mee naar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en mocht in plaats daarvan een week trainen bij zijn oude club Hapoel Tel Aviv. „Schande”, sprak een woordvoerder van Kick It Out, de Britse organisatie tegen racisme in de sport.

Vitesse, kortom, is niet de eerste voetbalclub die zich brandt aan de diplomatieke betrekkingen tussen de VAE en Israël. Het pr-drama rond de Israëlische speler Dan Mori is inmiddels compleet. Zorgverzekeraar Menzis, de belangrijkste partner van de club, eist publiekelijk excuses. „Zij moeten maar uitleggen wat er is gebeurd en dat het anders had gemoeten”, zei Menzis-topman Roger van Boxtel vanochtend in de Volkskrant.

Vitesse speelt dit seizoen zonder shirtsponsor en zoekt een nieuwe hoofdsponsor. Stichtingsvoorzitter Kees Bakker zei in november dat de club dichtbij was een nieuwe hoofdsponsor te presenteren. De publicitaire schade die de club deze week opliep, zal niet helpen bij de onderhandelingen over het langjarige sponsorcontract dat Vitesse al zo lang wenst.

Na de felle kritiek van verschillende politici kan Vitesse ook een klacht van Federatief Joods Nederland tegemoet zien, zo werd gisteren bekend. FJN-voorzitter Herman Loonstein vindt dat de club zijn werknemer „discrimineert” door zonder Mori naar Abu Dhabi te gaan. Het College voor de Rechten van de Mens beraadt zich of het de zaak in behandeling neemt.

De VAE erkennen Israël niet, met als gevolg dat Mori dinsdagavond met Jong Vitesse tegen Sparta Nijkerk speelde, en niet in Abu Dhabi tegen Wolfsburg. De reservespeler van Vitesse kan zich een week lang niet laten bewijzen aan hoofdtrainer Peter Bosz en moet – buiten zijn schuld om – twee oefenduels met het eerste in Abu Dhabi aan zich voorbij laten gaan.

Had Vitesse het trainingskamp kunnen afzeggen? Uiteraard. Sportrechtadvocaat Harro Knijff kan zich „onder de omstandigheid van dit geval” niet voorstellen dat (oefen)tegenstanders Wolfsburg en HSV  actie tegen Vitesse zouden hebben ondernomen. „Het lijkt me sterk dat zij Vitesse voor de tuchtcommissie van de FIFA zouden hebben gesleept voor het niet op komen dagen.”

Financieel zou een afzegging wel consequenties kunnen hebben gehad. Of en hoeveel de club aan de trip verdient, is niet bekend. Vitesse weigert commentaar. Vanuit Abu Dhabi zegt clubwoordvoerder Ester Bal na terugkomst toelichting te zullen geven, maar tot dan is er „radiostilte” over de kwestie. Betrokken organisaties in Abu Dhabi reageren niet op vragen.

Trainingskampen zijn voor internationale topclubs een lucratieve aangelegenheid. Maar Nederlandse clubs, als ze er al aan verdienen, doen het met stukken minder. Ajax bijvoorbeeld verdient volgens een woordvoerder „enkele tonnen” met een trainingskamp in een voor hoofdsponsor Aegon aantrekkelijk land. Vorig jaar was dat Brazilië, nu is dat Turkije.

De lokroep van oliestaatjes is moeilijk te weerstaan. In 2008 deed Ajax mee aan een toernooi in Dubai (eveneens in de VAE), waar de club vierde en laatste werd en alsnog ruim twee ton verdiende. Voor de winnaar lag 1 miljoen euro klaar. Kleinere Nederlandse clubs moeten het met minder doen. „Dan wordt alles voor je betaald en hou je er misschien twee ton aan over”, zegt een bestuurder van een Nederlandse subtopclub over een aanbieding. „Vitesse zal in die orde van grootte verdienen aan deze trip.”

Het is uitgesloten dat de VAE na het Vitesse-avontuur in de ban gaan als bestemming voor clubs. Op hypothetische vragen – wat zou u doen in zo’n geval? – gaan woordvoerders van andere eredivisieclubs niet in, maar dat Vitesse zich pijnlijk verkeken heeft op de aanvraag van het visum voor Mori, lijkt allen evident. Zoals de bestuurder van de subtopper zegt: „Sommige dingen overkomen ons niet.”

    • Bart Hinke