Libor-bestuurder Rabobank krijgt jaarsalaris mee

Voormalig Rabobank-bestuurder Sipko Schat krijgt een gouden handdruk van 884 duizend euro mee van de bank. Dat bedrag komt overeen met zijn jaarsalaris en is de uitkomst van een arbitrageprocedure die de bank was begonnen.

Het hoofdkantoor van de Rabobank. Foto ANP / Robin Utrecht

Voormalig Rabobank-bestuurder Sipko Schat krijgt een gouden handdruk van 884.000 euro mee van de bank. Dat bedrag komt overeen met zijn jaarsalaris en is de uitkomst van een arbitrageprocedure die de bank was begonnen, bevestigt de Rabobank vanmiddag. Schat was eindverantwoordelijk voor het gesjoemel met de Liborrente.

Rabobank was een van de banken die betrokken waren bij de fraude met rentetarieven. De bank trof eind vorig jaar met nationale en internationale toezichthouders een schikking ter hoogte van 774 miljoen euro.

‘Schat was een internationale topbankier’

In de nasleep van de affaire leek het alsof Schat mocht blijven omdat hij aanvankelijk het vertrouwen van de commissarissen van de bank had. Schat moest niet lang na de schikking toch het veld ruimen, in navolging van bestuursvoorzitter Piet Moerland. Bij het vertrek van Schat liet Rabobank weten dat het een ‘internationale topbankier’ verloor.

De Liborrente is een dagelijks vastgestelde rente die bepaalt tegen welk tarief een tiental belangrijke banken elkaar op korte termijn geld kunnen lenen. De banken bellen die gegevens elke dag door en zouden daarbij opzettelijk een verkeerd tarief hebben doorgegeven. Op die manier probeerden zij de Libor voor eigen gewin kunstmatig te verlagen of te verhogen.
(Novum)