kort

Mysteryshopper //

Media Markt mocht personeel niet filmen

Media Markt had vorig jaar geen video-opnames mogen maken van zijn personeel. Dit was in strijd met de wet. Dat zegt het College bescherming persoonsgegevens (CBP) in een rapport, dat gisteren uitkwam. De winkelketen zette in een filiaal van Media Markt en vier filialen van Saturn, onderdeel van het bedrijf, een ‘mysteryshopper’ in met verborgen camera, om in het kader van een training te zien hoe het personeel het deed. „Een werknemer heeft óók in de werksituatie recht op bescherming van zijn persoonlijke levenssfeer”, zegt het CBP. Media Markt bood al excuses aan. Het CBP beslist nog of het bedrijf beboet wordt.

NSA-rel //

Merkel accepteert uitnodiging Obama

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft een uitnodiging geaccepteerd van de Amerikaanse president Barack Obama voor een bezoek aan het Witte Huis. Volgens de woordvoerder van Merkel heeft Obama deze week Merkel telefonisch gefeliciteerd met haar nieuwe kabinet en wenste hij haar beterschap met haar bekkenblessure na het langlaufen met Kerst. Waarschijnlijk zullen Obama en Merkel „ergens in de komende maanden” onder meer spreken over het afluisteren van Merkel door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, een kwestie die leidde tot een verkoeling in de relatie tussen Berlijn en Washington.

Excuses //

Rodman baalt van uitlating gevangene

De Amerikaanse voormalige basketbalster Dennis Rodman heeft gisteren zijn excuses aangeboden voor zijn opmerking in een gesprek met CNN dat Kenneth Bae, een Amerikaanse missionaris die in Noord-Korea gevangen zit, zijn lot aan zichzelf te wijten heeft. Rodman is in Noord-Korea voor een basketbalwedstrijd ter ere van de 31ste verjaardag van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Daar zong Rodman de Noord-Koreaanse leider, die zijn oom vorige maand liet executeren, ‘happy birthday’ toe. Rodman zei voor het gesprek te hebben gedronken.

    • BBC
    • Novum
    • NRC
    • Ap