kort

Oproep //

‘Stuur meer agenten naar Amsterdam’

Minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) moet meer agenten naar Amsterdam sturen om de liquidaties te stoppen en op te lossen. Amsterdam heeft er geen grip meer op, zei stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Nieuw-West, Achmed Baâdoud, gisteren in een uitzending van EenVandaag. Vorig jaar zijn in Nieuw-West acht moorden gepleegd. Daarnaast waren er ook andere incidenten waarbij schoten werden gelost zonder dat iemand werd geraakt. Zaterdag werd nog een 39-jarige man doodgeschoten. Hij had op dat moment zijn anderhalf jaar oude zoontje op zijn arm en zijn vrouw en 8-jarige dochter stonden naast hem. Volgens Baâdoud krijgt het probleem te weinig prioriteit.

Overname //

Nieuwe uitgever voor maandblad Opzij

Het feministische tijdschrift Opzij wordt overgenomen door uitgever Veen Media. Dat meldde het maandblad gisteren. Veen Media is uitgever van onder andere Filosofie Magazine en het Historisch Nieuwsblad. Waarnemend hoofdredacteur Daphne van Paassen is tevreden met de overname: „Veen Media is een inhoudelijk uitgeefhuis, waar we ons als opinieblad thuis voelen.” Opzij werd in november in de verkoop gezet door WPG Uitgevers als gevolg van een sanering.

Stalkingszaak //

Advocaat van Mees wijst schikking af

De advocaat van publiciste en financieel econoom Heleen Mees heeft gisteren voor de rechtbank in New York een schikking afgewezen waarbij vervolging wegens stalking en bedreiging van topeconoom Willem Buiter zou worden geschrapt. De zaak zal nu vanaf 10 maart inhoudelijk worden behandeld. Mees staat terecht voor het stalken en seksueel intimideren van Buiter. Mees zou Buiter, haar voormalige minnaar, langdurig hebben lastiggevallen met onder meer een stortvloed van intimiderende e-mails. Nu er geen schikking is getroffen, kan Mees een jaar gevangenisstraf krijgen als ze schuldig wordt bevonden. Buiter heeft de beschuldiging dat Mees ook zijn kinderen lastigviel teruggetrokken.

    • NRC