Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Willem-Alexander, Máxima, Rutte en Schippers naar Spelen in Sotsji

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima afgelopen november in Moskou.
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima afgelopen november in Moskou. Foto ANP / Jerry Lampen

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Rutte en minister Schippers van Sport gaan naar de Olympische Spelen in Sotsji. Het kabinet ziet niets in een boycot, zei Rutte zojuist na afloop van de ministerraad.

Rutte wees erop dat er in de eerste plaats Olympische Spelen plaatsvinden:

“Wat ik van belang vind, is dat we ook als politiek laten zien dat we als een man achter onze sporters staan. Hoe kun je dat beter doen dan als voorman van het kabinet en de koning als erelid van het IOC daarnaartoe te laten gaan?”

‘Ik ga mijn mond niet houden’

Rutte benadrukt verder dat het gebruikelijk is dat de Nederlandse premier naar de Spelen gaat. Hij heeft dan ook ‘geen enkel’ moment overwogen om niet te gaan. Niettemin zal hij de mensenrechten aankaarten. “Als ik politici tegenkom, ga ik mijn mond niet houden.” Afgelopen jaar heeft de premier dat ook al uitgebreid besproken met de Russische president Vladimir Poetin, zei hij.

Willem-Alexander gaat naar Sotsji in zijn hoedanigheid als erelid van het internationaal olympisch comité IOC. Het programma van Schippers is nog niet bekend. De bewindsvrouw gaat niet naar de opening, maar zal een aantal dagen in Sotsji zijn en verschillende programmaonderdelen bezoeken.

Hollande, Gauck en Cameron niet naar Sotsji

François Hollande, de Duitse bondspresident Joachim Gauck, Barack Obama en David Cameron hebben eerder laten weten niet naar Sotsji af te reizen. Hierover zei Rutte vandaag dat het kabinet niets ziet in een boycot omdat het beter is de dialoog aan te gaan:

“Nederland heeft herhaaldelijk zorgen geuit over de mensenrechtensituatie in Rusland en zal dat blijven doen. Bovendien is een Franse president nog nooit afgereisd naar de Winterspelen en de Duitse bondskanselier Angela Merkel is in het verleden evenmin bij de Olympische Spelen geweest.”