Jeff Buckley - Grace

Aan het begin van 2002 zag ik Vanilla Sky. Tom Cruise loopt naar buiten na een nacht bij Penelope Cruz. Ze zijn verliefd: hij loopt triomfantelijk over straat, zij gaat binnen uit haar dak. Ondertussen klinkt ‘Last Goodbye’. De muziek in Vanilla Sky hielp me aan nieuwe muzikale helden. Sigur Rós, Red House Painters, maar bovenal Jeff Buckley, die vijf jaar eerder op een vreemde avond in Memphis het water inliep en nooit meer boven kwam. Het tweede album waar hij destijds aan werkte, liet hij onafgemaakt achter. Buckleys debuutuit ’94, Grace, werd door het tragische lot van zijn maker met terugwerkende kracht nóg beter. De smeekbede uit ‘Lover, You Should Have Come Over’, de zucht in de eerste seconde van ‘Hallelujah’, de laat-op-de-avond-weemoed van ‘Lilac Wine’. En ‘Last Goodbye’, dat eerst 25 seconden aanzwelt en dan loslaat, terwijl Penelope van blijdschap heen en weer stuitert op de sofa. Vind maar eens een beter nummer, vind maar eens een beter album.