Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Israël wil nieuwe woningen bouwen op Westelijke Jordaanoever

Een bouwproject bij de joodse nederzetting Har Homa in Oost-Jeruzalem, eind vorig jaar.
Een bouwproject bij de joodse nederzetting Har Homa in Oost-Jeruzalem, eind vorig jaar. Foto AFP / Ahmad Gharabli

Israël is van plan om 1400 nieuwe huizen te bouwen, 800 op de Westelijke Jordaanoever en 600 in Oost-Jeruzalem. Dit gebied wordt geclaimd door de Palestijnen als hoofdstad van hun toekomstige staat . Het Israëlische ministerie van Huisvesting maakte dit vandaag bekend tegenover persbureau AP.

Eind vorig jaar werden door Israël 26 Palestijnen vrijgelaten uit de gevangenis. Deze vrijlating maakte onderdeel uit van het nieuwe vredesoverleg dat afgelopen zomer begon en door de Verenigde Staten was geïnitieerd.

Premier Benjamin Netanyahu heeft er vaker voor gekozen om de bouw van nieuwe nederzettingen aan te kondigen om felle tegenstanders van het vrijlaten van Palestijnen te sussen.

Kerry probeert ruimte te maken voor vorderingen vredesoverleg

De bekendmaking door Israël komt na het vertrek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, die Israël afgelopen week bezocht om de voortgang van het vredesoverleg te stimuleren.  Het streven was binnen negen maanden een akkoord te bereiken over een tweestatenoplossing, waarin ruimte is voor zowel Israël als Palestina.

Hij had een ontmoeting met premier Netanyahu die enkele uren duurde en reisde naar Ramallah op de Westelijke Jordaanoever om met de Palestijnse president Mahmoud Abbas te spreken. De onderhandelingen belandden hiermee in een cruciale fase: Kerry vroeg beide leiders belangrijke, grote politieke beslissingen te nemen in de hoop de verschillen iets te verkleinen.

In de uiteindelijke overeenkomst moeten onderwerpen als grenzen, Palestijnse vluchtelingen en Jeruzalem worden opgenomen. Het is niet waarschijnlijk dat er tijdens dit bezoek van Kerry een raamwerk wordt bereikt.