Iran: er is een voorlopig akkoord over uitvoering atoomprogramma

Het EU-gebouw in Geneve waar de nucleaire besprekingen met Iran plaatsvinden. Foto AFP

Iran meldt vanavond dat er een voorlopig akkoord is bereikt over de uitvoering van het kernenergieprogramma van het land met de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en Duitsland. Dat schrijft persbureau AP.

Over alle openstaande zaken is volgens de Iraanse staatstelevisie overeenstemming bereikt in Genève. De deal moet nu nog worden goedgekeurd door de regeringen van de zes afzonderlijke landen.

Deze landen kwamen in november al een voorlopig akkoord met Teheran overeen. Binnen twee dagen komen die waarschijnlijk met een reactie op dit voorlopige akkoord en wordt duidelijk of iedereen dit accepteert.

Nucleair programma bevroren in ruil voor vermindering sancties

Iran ging in november akkoord met het bevriezen van zijn nucleaire programma voor zes maanden, zodat het tijdens verdere onderhandelingen niet dichterbij een bom kan komen. Zo wordt de verrijking van uranium tot 20 procent tijdelijk stopgezet. En de bouw aan de zwaarwaterreactor bij Arak, waarmee Iran een tweede manier zou krijgen om een bom te maken (met plutonium), is stopgezet.

In ruil worden enkele sancties tegen Iran tijdelijk opgeschort, onder meer tegen handel in petrochemische producten, edelmetalen en de auto-industrie. En met het vrijgeven van 4,2 miljard dollar aan olie-inkomsten krijgt de in crisis verkerende Iraanse economie even wat lucht. Een andere belangrijke concessie aan Iran is dat het in principe verder mag gaan met verrijken tot 3,5 procent. Dit kan Iran uitleggen als erkenning van zijn recht op een vreedzaam nucleair programma.

    • Annemarie Coevert