‘Inferno’ meest verkocht

Dan Brown’s Inferno was met 376.775 exemplaren – een ruime voorsprong – het best verkochte boek van 2013, maar verder lijkt de Nederlandse lezer zijn belangstelling voor thrillers geleidelijk te verliezen. Dat blijkt uit de uit de gisteren gepubliceerde CPNB Top-100, de bestsellerlijst over de afgelopen twaalf maanden. In de Top-10 staan twee spannende boeken, waar het genre enkele jaren geleden nog makkelijk de helft van het bovenste deel van de lijst vulde.

Inferno wordt gevolgd door Khaled Hoesseini (En uit de bergen kwam de echo, 234.422 exemplaren) en de literaire herontdekking Stoner van John Williams (183.501 stuks). De voedselzandloper van Kris Verburgh is het enige non-fictieboek in de Top-10.

Er werden vorig jaar 41 miljoen boeken verkocht, een omzetdaling van 5,5 procent. De krimp neemt af: in 1012 leverde de boekenmarkt nog 6,3 procent. Het marktaandeel van e-books steeg van 2,2 naar 3,2 procent.