India zet nu ook Amerikaanse diplomaat het land uit

Archieffoto van Devyani Khobragade, met wie de diplomatieke rel tussen India en de VS startte, op een bijeenkomst van de Rutgers University in New York vorig jaar. Foto Reuters / Mohammed Jaffer

De diplomatieke rel tussen India en de Verenigde Staten duurt voort. Nadat de VS onlangs het vertrek eiste van een Indiase diplomaat, heeft nu India ook een Amerikaanse diplomaat verzocht het land te verlaten. Dat meldt nos.nl.

Wie de diplomaat is die uit India moet vertrekken, is niet bekendgemaakt.

De Indiase diplomaat die de VS moet verlaten, Devyani Khobragade, is vanmiddag op het vliegtuig naar huis gestapt. Ze wordt verdacht van het verstrekken van valse informatie bij het aanvragen van een visum voor een huishoudelijke hulp in het verleden. Ondanks veel ophef in India over de arrestatie eind vorig jaar van Khobragade in New York, is de diplomaat officieel aangeklaagd.

Khobragade zelf vindt dat ze nooit gearresteerd had mogen worden vanwege haar diplomatieke status. Volgens Amerika heeft Khobragade echter alleen consulaire immuniteit. Dit houdt in dat ze alleen immuniteit voor rechtsvervolging heeft met betrekking tot zaken die haar functie betreffen.

De affaire leidt tot spanningen tussen India en de VS. Viceconsulgeneraal Khobragade werd op 12 december in New York gearresteerd, toen ze haar dochtertje naar school bracht. Ze kregen handboeien om en werd vastgezet in het gezelschap van drugsverslaafden. Ze werd, naar eigen zeggen, op vernederende wijze gefouilleerd.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gezegd het besluit van New Delhi om zijn beurt ook een Amerikaanse diplomaat uit te zetten te betreuren. De Amerikanen verwachten “betekenisvolle stappen” van de kant van India om de spanningen in de relatie met de VS te verbeteren.

    • Niels Posthumus