Diplomaat, middelpunt van rel met de VS, keert terug naar huis

De Indiase diplomaat die vorige maand in New York werd gearresteerd wegens onderbetaling van haar huishoudster en valsheid in geschrifte, is vandaag teruggekeerd naar India. Tot woede van New Delhi werd ze gisteren door de Amerikaanse autoriteiten formeel in staat van beschuldiging gesteld. Maar tegelijkertijd mocht ze de VS te verlaten op grond van haar diplomatieke immuniteit.

De affaire leidde tot grote spanningen tussen India en de VS. De diplomaat, viceconsulgeneraal Devyani Khobragade, werd op 12 december in New York gearresteerd, toen ze haar dochtertje naar school bracht. Ze kregen handboeien om en werd vastgezet in het gezelschap van drugsverslaafden. Ze werd, naar eigen zeggen, op vernederende wijze gefouilleerd.

Volgens de aanklager in New York, overigens een man van Indiase afkomst, had Khobragade (39) haar huishoudster met vervalste papieren naar Amerika gehaald en haar onderbetaald. Ze kwam op borgtocht vrij en werd overgeplaatst naar de Indiase missie bij de VN om zo haar status van diplomatieke onschendbaarheid te versterken.

Beide landen slaagden er niet in hun geschil bij te leggen. Versperringen bij de Amerikaanse ambassade in New Delhi, bedoeld om bomauto’s tegen te houden, werden weggesleept, Amerikaanse bezoeken geschrapt, de diplomatieke onschendbaarheid van Amerikaanse ambassademedewerkers werd verlaagd en een restaurant, exclusief voor Amerikaanse expats, moest deze week dicht.

De vraag is of de gemoederen nu tot bedaren komen. Volgens Khobragade’s vader is zijn dochter van alle blaam gezuiverd. Maar feit is dat er een formele aanklacht tegen haar is ingediend en dat ze niet kan terugkeren naar de VS. Haar huishoudster krijgt intussen steun van de Amerikaanse autoriteiten om in het land te blijven. Eerder deze week al mochten haar in India wonende man en twee kinderen naar de VS komen. (Reuters, AP)