Hij spreekt de taal van de hele stad

Burgemeester Eberhard van der Laan ontvangt op 4 februari de Machiavelliprijs, vanwege zijn vermogen tot helder communiceren. Vinden Amsterdammers dat zelf ook?

Niemand praat zo duidelijk als burgemeester Eberhard van der Laan. Dat vindt de jury van de Machiavelliprijs 2013, een onderscheiding voor „een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie”. In het juryrapport, dat deze week werd bekendgemaakt, staat dat Van der Laan „de kunst verstaat om de taal van de vele verschillende inwoners van zijn stad te spreken”. Voorzitter Marja Wagenaar roemde in het Radio 1 Journaal vooral zijn optreden bij de Amsterdamse zedenzaak in 2010 en de manier waarop hij dit jaar „de discussie rond Zwarte Piet naar een hoger niveau tilde”.

Richard Korver, advocaat van ouders in de Amsterdamse zedenzaak: „Van der Laan was nog maar kort burgemeester toen de zaak aan het licht kwam , maar hij toonde zich meteen een pragmatisch en inlevend communicator. Op een van de eerste bijeenkomsten met ouders vroeg hij of mensen die nog geen familierechercheur hadden hun hand konden opsteken. In de pauze werd het meteen geregeld. Zo boezemde hij bij de ouders vertrouwen in. En hij toonde ook veel empathie voor zedenrechercheurs die het werk moesten doen. Van der Laan maakte ook tijd vrij voor mensen individueel – als ze daar behoefte aan hadden. En bij ouders die dat wilden, is hij ook na de rechtszaak in beeld gebleven. ”

Sander Huisman, woordvoerder van AFCA supportersclub: „Elke keer als Ajax kampioen wordt, is de vraag: waar vindt de inhuldiging plaats? Supporters willen het graag vieren op het Leidseplein, Van der Laan juist bij de Arena. De burgemeester organiseert dan een overleg waar wij ook voor worden uitgenodigd. Dat verloopt altijd op een open en eerlijke manier, informeel ook. Hij zegt dan: ‘Luister jongens, hoe gaan we dit oplossen?’ Hij neemt onze inbreng serieus. Als wij zeggen dat de aanwezigheid van veel ME agressie kan uitlokken , zorgt hij ervoor dat er ook platte petten worden ingezet. We maken duidelijk afspraken waar hij ons aan kan houden, maar omgekeerd wij hem ook. In het begin is hij wel eens uitgejouwd, maar dat was niets persoonlijks. Door zijn constructieve houding is hij tegenwoordig wat populairder.”

Michael Veling, woordvoerder van de Bond van Cannabis Detaillisten:„Ik deel wel eens een asbakje met Van der Laan na een bijeenkomst, maar we hebben het dan niet over politiek. Mijn opvattingen over het coffeeshopbeleid kent hij. Dat de burgemeester een deal sluit met de minister waardoor het aantal coffeeshops wordt teruggedrongen, vind ik raar. Maar we zijn zo wel minder slecht af dan met de wietpas. En het ligt niet aan Van der Laan, maar aan de minister. Ik heb geleerd de persoon te scheiden van de functie. ”

Quinsy Gario, organisator van de actie Zwart Piet is Racisme: „De brief van Van der Laan waarin hij stelde dat de Sinterklaasintocht door kon gaan, vond ik gehaast. Er was nog geen gesprek geweest. Hij had ook geen informatie ingewonnen bij het College voor de Rechten van de Mens over de figuur Zwarte Piet. Dus ik vind niet dat hij het debat naar een hoger niveau heeft getild. De discussie had makkelijk kunnen escaleren, maar de burgemeester wist de rust te bewaren door een gesprek te organiseren met het organisatiecomité van de Sinterklaasintocht en mij. Hij zei toen tegen het comité dat het uiterlijk van Zwarte Piet moest veranderen. Het comité wilde geen verandering, ze wilden zelfs pas in januari verder praten. Maar de burgemeester was heel streng. Dat is goed geweest, anders was er niets gebeurd. Maar of hij daar nou een prijs voor moet krijgen? Hij deed gewoon zijn werk.”

    • Yasmina Aboutaleb