Hij insemineerde stiekem zijn eigen sperma

Een man in de VS bleek niet de vader van zijn dochter // Iemand die bij de vruchtbaarheidskliniek werkte waar zij is verwekt wel // Hij verwisselde waarschijnlijk vaker zaad, zo bleek deze week

Een moeder uit Salt Lake City bestelde een DNA-test voor het hele gezin om meer te weten te komen over hun afkomst. De uitkomst sloeg in als een bom: vader en dochter waren niet aan elkaar verwant. Na maanden van speuren achterhaalde de familie de biologische vader. Het was Tom Lippert, medewerker van de vruchtbaarheidskliniek waar de dochter met kunstmatige inseminatie werd verwekt.

Lippert werkte tussen 1986 en 1995 voor de kliniek Reproductive Medical Technologies in Salt Lake City. Kennelijk heeft hij het zaad van de vader met zijn eigen sperma verwisseld. En waarschijnlijk heeft hij het niet bij die ene keer gelaten. De moeder herinnert zich dat Lippert tientallen foto’s van baby’s op zijn bureau had staan. Hij schepte op dat hij al deze kinderen ‘had helpen verwekken’.

De Amerikaanse genealoog CeCe Moore beschreef deze bizarre geschiedenis dinsdag op haar blog Your Genetic Genealogist. Ze is in Amerika een bekende genealoge en het gezin zocht haar hulp. De familie wilde het verhaal openbaar maken, om andere klanten van de vruchtbaarheidskliniek te waarschuwen.

Lippert is inmiddels dood en de kliniek bestaat niet meer. Ook de oprichter van de kliniek, een hoogleraar aan de University of Utah, leeft niet meer. Deze universiteit heeft gisteren een verklaring uitgegeven, waarin ze toegeven dat er ‘mogelijk sprake is van het verwisselen van of rommelen met een sperma-monster’.

De universiteit onderzoekt de zaak sinds april, maar de familie heeft de biologische vader zelf opgespoord. Het gezin bestelde aanvullende tests bij elke aanbieder van commerciële DNA-testen. In de databanken van één van die bedrijven zat een achternicht van Lippert. Zij wist dat er in Salt Lake City een neef van haar had gewoond (Lippert), die een keer verteld had dat hij spermadonor was. Een DNA-test met de nog levende, 99-jarige moeder van Lippert bevestigde de verwantschap tussen de dochter en Tom Lippert.

De hoogbejaarde moeder had nog een onthulling: Lippert had een strafblad. In de jaren 70 is hij veroordeeld voor het ontvoeren van een studente, waar hij volgens kranten uit die tijd ‘liefdesexperimenten’ mee uitvoerde. Lippert was toen universitair docent aan Southwestern State College. Moore spreekt er op haar blog schande van dat een veroordeeld crimineel met kwetsbare vrouwen kon werken.

De familie en Moore hebben inmiddels een website opgericht waar klanten zich kunnen melden die tussen 1986 en 1995 zijn behandeld door de kliniek. De University of Utah heeft aangeboden om DNA-tests te verzorgen.

Het is niet de eerste keer dat er gesjoemel met sperma aan het licht komt. In 1992 bleek bijvoorbeeld dat een malafide arts in Virginia zeker 15, en mogelijk 75 kinderen met zijn eigen sperma had verwekt. Het geval uit Salt Lake City is uniek omdat de klanten de spermafraude zelf op het spoor zijn gekomen dankzij via het internet verkrijgbare DNA-testen.

    • Lucas Brouwers