Heerlen wil wietproef, ook zonder Haags fiat

Als minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie (VVD) blijft weigeren om gereguleerde wietteelt toe te staan, wil de gemeente Heerlen er zonder Haagse toestemming aan beginnen. Dat zei burgemeester Paul Depla (PvdA) gisteren in zijn nieuwjaarstoespraak. „Ik wil me niet langer laten gijzelen door de opvattingen van één man.”

Opstelten is tegen gereguleerde wietteelt, zo schreef hij in december in een brief aan de Kamer. Volgens hem zal de illegale teelt er niet door stoppen, omdat het overgrote deel van de oogst voor het buitenland bestemd is. Voordat de minister met zijn standpunt kwam, hadden 25 gemeenten, waaronder Heerlen, plannen voor pilots met gereguleerde teelt bij hem ingediend.

Heerlen heeft volgens Depla vorig jaar 130 wietplantages geruimd. Met die acties was „tien man politie volcontinu bezig”. De politie in Heerlen ontving volgens Depla vorig jaar signalen over 435 mogelijke plantages. Hij zegt dat er met meer politiecapaciteit „moeiteloos” tweehonderd hadden kunnen worden geruimd. Aan het oprollen van de criminele organisaties komt hij door gebrek aan mankracht echter niet toe.

De Heerlense burgemeester ziet de problemen in zijn gemeente toenemen. Hij overlegt met bedrijven over gereguleerde wietteelt. Een woordvoerder van Opstelten zegt dat de minister het Kamerdebat over zijn brief afwacht.