Hand van God - maar dan een wetenschappelijke

Foto screenshot NOS

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een bijzondere foto gemaakt van een ruimtenevel: de hand van God. Zo heet de ruimtenevel althans, omdat hij lijkt op een röntgenfoto van een hand.

Maar met God of een hand heeft de afbeelding feitelijk weinig te maken. Een woordvoerder van NASA legde in Amerikaanse media uit dat het plaatje wellicht lijkt op de röntgenfoto van een hand, maar dat het in werkelijkheid een wolk ruimtepuin is die achterbleef toen een ster explodeerde.

“We noemen dit een pulsar wind nevel: het wordt gevormd door de compacte, achtergebleven kern van een ster die explodeerde en daarmee een supernova werd.”

De pulsar, die ergens in het helder witte gedeelte van de afbeelding schuilt, draait op hoge snelheid om zijn eigen as, zo’n zeven keer per seconde. Daardoor worden deeltjes de ruimte in geslingerd. Die veroorzaken röntgenstraling via de interactie met magnetische velden rond de pulsar. Deze straling werd door de NASA-satelliet waargenomen, schrijft nos.nl.

Dat de nevel voor mensen lijkt op een hand, is slechts een psychologisch verschijnsel. Het herkennen van bekende vormen in een willekeurige massa wordt pareidolie genoemd. Hetzelfde gebeurt bijvoorbeeld als we dieren of hoofden herkennen in wolken. Niet zelden denken mensen in dit soort gevallen afbeeldingen te zien van goden of demonen.