Opnieuw grote misbruikzaak in Amsterdam

Foto ANP / Roos Koole

Een 40-jarige Amsterdammer wordt ervan verdacht ongeveer 400 kinderen te hebben misbruikt via de webcam. Politie en justitie hebben tot dusver 56 slachtoffers geïdentificeerd, zo bevestigt een woordvoerder van het OM tegenover NRC.

De man wordt ervan verdacht die minderjarigen via de webcam tot seksuele handelingen te bewegen door zich voor te doen als een 16-jarig meisje. Als dat niet lukte, dreigde hij ermee – nog steeds in zijn rol als meisje – om beelden of delen van het gesprek naar hun ouders of bekenden te sturen, of te publiceren op social network-sites. Geen van de kinderen die met hem hebben gechat, wist dat ze te maken hadden met een volwassene.

Er heeft geen fysiek contact tussen de verdachte en de minderjarigen plaatsgevonden, aldus het OM. Hierin verschilt de zaak van de zaak tegen Frank R. uit Cuijk, die eind vorig jaar bekend werd. De verdachte in die zaak probeerde zijn slachtoffers zover te krijgen hem te ontmoeten. In ten minste 11 gevallen lukte dat en heeft R. de meisjes ook misbruikt.

In deze zaak heeft Michel S. de beelden die hij maakte van de chat-sessies niet gedeeld.

De slachtoffers zijn zowel jongens als meisjes. Voor het grootste deel gaat het om jongens tussen de 12 en 14 jaar oud. Tot op heden is er in vijf zaken aangifte gedaan. De zaak kwam aan het rollen toen de ouders van een minderjarige jongen aangifte deden vanwege de dreigementen om beelden openbaar te maken die Michel S. maakte, in zijn rol als meisje. Toen de politie de klacht onderzocht, stuitten ze op de 40-jarige S.

Het onderzoek strekt zich uit tot in België, Spanje en de VS; vooral om informatie van de providers te krijgen. De eerste melding zou in 2012 bij de politie zijn binnengekomen. In april vorig jaar deed de politie een huiszoeking bij S. en werd zijn computer doorgelicht.

Andere zedenverdachte opgepakt

In een andere zaak werd vandaag een 27-jarige man opgepakt die werd gezocht voor betrokkenheid bij ernstige gewelds- en zedenmisdrijven in Amsterdam. Hij hield zich schuil in een woning in de hoofdstad, laat de politie vandaag weten.

De man werd eind december op de nationale opsporingslijst gezet. Ook zijn foto werd vrijgegeven. Daarnaast deed de politie in opsporingsprogramma’s Opsporing Verzocht en Bureau 020 een oproep om naar hem uit te kijken. Dat leverde in totaal twintig tips op.

Voor welke feiten de man precies verantwoordelijk wordt gehouden is niet bekendgemaakt.

    • Marije Willems