Gary Klesch handelt in zwakke bedrijven

Aluminiumfabriek Aldel is niet het eerste bedrijf van Gary Klesch dat failliet gaat.

Bedrijven in problemen zijn zijn handelsmerk: Gary Klesch (66) is een man die van moeilijkheden houdt. Het faillissement van de aluminiumfabriek Aldel in Delfzijl is niet het eerste waarbij hij betrokken is.

In de jaren tachtig begon hij met zijn handel in schulden van (bijna) failliete en slechtlopende bedrijven. Hij probeerde te verdienen door schulden van die bedrijven op te kopen; vervolgens reorganiseerde hij, verkocht en verdween weer. Zo profiteerde hij bijvoorbeeld bij ondernemingen als het Britse investeringsfonds Heron International en de Eurotunnel. Nu is zijn zakenimperium de Klesch Group circa 5 miljard euro waard. Zijn conglomeraat richt zich voornamelijk op de metaal-, chemicaliën- en olie-industrie.

In de jaren negentig verwierf zijn bedrijf bekendheid in Nederland. Samen met mede-obligatiehouders van de failliet verklaarde autofabrikant DAF daagde hij verschillende (oud-)

topmannen van DAF’s huisbankier ABN Amro voor de rechter. Onder hen ook voormalig bestuursvoorzitter Rijkman Groenink.

Klesch, die veel obligaties kocht van DAF, rekende er op dat hij recht zou hebben op een deel van de opbrengst van de DAF-boedel. De huisbankier meende anders. Het leidde tot verschillende rechtszaken, die uiteindelijk weinig opleverden. Enkele jaren later werd hij voor een soortgelijke zaak bij Fokker door obligatiehouders aangetrokken als adviseur.

In 2007 en 2008 nam de zakenman twee aluminiumfabrieken in Nederland over: smederij Zalco in Zeeland, en Aldel in Groningen. De eerste ging al in 2011 failliet. Nu is Aldel dus in de problemen.

Het leven van Klesch is een schoolvoorbeeld van de Amerikaanse droom: arme jongen werkt zich op tot succesvol zakenman. Klesch komt uit een bescheiden gezin in Cleveland, Ohio. Op tienjarige leeftijd verloor hij zijn vader, vier jaar later zijn moeder. Nadat hij als twintiger door een effectenhandelaar, die zich over hem had ontfermd, naar de universiteit was gestuurd, werkte hij zich snel op in de zakenwereld. Begin jaren zeventig werd hij partner bij investeringsfonds McDonald & Co. in Cleveland. Vlak daarna ging hij onder de Republikeinse president Gerald Ford op het ministerie van Financiën in Washington werken. Toen Ford vertrok uit het Witte Huis, kwam Klesch naar Europa.

Eén van zijn laatste aanwinsten is een raffinaderij in Duitsland, die hij in 2010 van Shell kocht. Terwijl multinationals als BP, Total en Shell raffinaderijen van de hand doen, begeeft Klesch zich wel in die sector. Want bedrijven en sectoren in moeilijkheden: die vormen zijn natuurlijke biotoop.