Ex-premier omgekocht met containers vol spullen

In Roemenië vliegen politici elkaar in de haren na de veroordeling van ex-premier.

Roemenië heeft sinds kort zijn eigen Julia Timosjenko, een politieke gevangene die het slachtoffer is van een machtsbeluste president. Althans dat beweerde de sociaal-democratische premier Victor Ponta deze week. Volgens Ponta is zijn partijgenoot en mentor Adrian Nastase, die maandag wegens corruptie werd veroordeeld, het slachtoffer van een heksenjacht van president Traian Basescu. De president probeert al sinds zijn aantreden in 2005 samen met zijn vazallen – europarlementariër Monica Macovei en ex-chef van de anticorruptiedienst Daniel Morar – alle politieke tegenstanders monddood te maken, concludeert Ponta op de website Romania Insider.

Basescu, die in 2005 de presidentsverkiezingen won van Nastase, reageerde verontwaardigd. Hij noemde Ponta’s uitlatingen schadelijk voor de Roemeense positie in de NAVO en de Europese Unie en riep de premier op om zich verder „te onthouden van aanvallen op justitie en onmiddellijk zijn constitutionele verplichtingen als premier te hervatten”.

Nastase (63) werd veroordeeld tot vier jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf omdat hij tijdens zijn premierschap tussen 2000 en 2004 voor 630.000 euro aan Chinese bouwmaterialen en luxeartikelen (volgens het persbureau AFP variërend van bronzen beeldjes tot plastic fruit) had ontvangen van de Roemeense aannemer Irina Jianu. In ruil daarvoor benoemde hij Jianu tot hoofd van de landelijke bouwinspectie.

Jianu had maar liefst tien containers nodig om alle spullen vanuit China naar Roemenië te verschepen. Ze kreeg assistentie van de Roemeense consul in Shanghai. Om te zorgen dat die meewerkte dreigde Nastase het gerucht te verspreiden dat hij als geheim agent werkte. De rechtbank veroordeelde Nastase daarom ook nog eens tot drie jaar cel wegens chantage. Verder mag hij na zijn vrijlating vijf jaar lang geen politiek ambt uitoefenen. Nastase’s vrouw kreeg drie jaar voorwaardelijke gevangenisstraf wegens medeplichtigheid.

Nastase werd ook in 2012 al eens veroordeeld wegens corruptie. Voor het eerst sinds het einde van het Ceausescu-regime moest toen in het van corruptie doordrenkte land zo’n hoge politicus de cel in moest. „Eindelijk kunnen mensen het resultaat zien van de corruptiebestrijding”, zei europarlementariër Monica Macovei destijds in deze krant. Zij was tot 2007 minister van Justitie en volgens onafhankelijke waarnemers een van de weinige serieuze corruptiebestrijders.

Nastase maakte van zijn arrestatie in 2012 een dramatische gebeurtenis. Hij leek voor het oog van de natie zelfmoord te plegen en werd na een nekschot bloedend afgevoerd. De kogel had slechts zijn nek geschampt en na kort verblijf in het ziekenhuis, ging hij alsnog de cel in. Maar niet voor lang. Na een aantal maanden kwam hij alweer vrij wegens goed gedrag.

Deze keer ging het na de veroordeling rustiger toe. Nastase meldde zich keurig bij de politie. Vlak voor hij werd afgevoerd liet hij de aanwezige journalisten nog weten dat hij onschuldig is en het slachtoffer van een „smerige wraakactie”.