Drie kinderen: 1 miljoen boete

Zhang Yimou, de regisseur van films films als Raise the Red Lantern en The Flowers of War en van de openingsceremonie van de Spelen in 2008, moet bijna een miljoen euro boete betalen voor het overtreden van de Chinese eenkindwetgeving. Dat is de hoogste financiële straf die in de 34-jarige geschiedenis van de omstreden familieplanningswet is opgelegd. Zhang (64) en zijn derde vrouw Chen Ting hebben drie kinderen. Uit zijn eerste huwelijk heeft Zhang een dochter, hij heeft twee kinderen met een vriendin (die niet meetellen vanwege hun Amerikaanse nationaliteit), maar de boete krijgt hij voor de drie kinderen uit zijn tweede huwelijk. De zaak kwam aan het rollen toen Zhang trouwde met Chen Ting, erkende de vader van hun drie kinderen te zijn en zich officieel registreerde in de stad Wuxi, een geliefd vestigingsoord van nieuwe Chinese rijken bij Shanghai. Wuzi wil een voorbeeld willen stellen, hoewel de eenkindpolitiek geleidelijk aan wordt afgeschaft. (NRC)