Een feestende menigte in het vizier

Als je zou kunnen inzoomen, zou je zien dat de mensen opgewonden zijn. Ze zijn in de straten van Manila en wapperen met vlaggen, ze juichen en duwen en trekken. Want ergens op een vergulde kar moet de zwarte Nazarener zijn, een donker, houten beeld van Jezus dat in 1606 van Spanje naar de Filippijnen werd gebracht. De honderdduizenden (sommige media spreken zelfs van ‘miljoenen’) mensen willen de icoon aanraken, er wordt gezegd dat die magische krachten bezit.

Aan de jaarlijkse rooms-katholieke processie, die gisteren weer plaatsvond, zit een keerzijde. Ieder jaar bezwijken tientallen deelnemers onder de hitte, of ze worden doodgedrukt. Ze krijgen sowieso last van hun voeten: de traditie wil dat er blootsvoets naar de Quiapo kerk wordt gelopen. Vorig jaar zei de Filippijnse president, Benigno Aquino III, dat terroristen bomaanslagen beraamden tijdens het evenement. Er gebeurde niets, maar je weet maar nooit. De mannen op de foto zijn leden van een ‘SWAT-team’. Zij houden een oogje in het zeil.