Topeconoom Buiter: los eerst schulden af

Topeconoom Willem Buiter van de Amerikaanse bank Citigroup is kritisch over de oproep van het kabinet om meer geld uit te geven. „Nederlanders zitten tot hun nek in de schulden”, zegt hij in deze krant.

Vorig jaar riep premier Rutte Nederlanders op een nieuwe auto of een nieuw huis te kopen om de economie te stimuleren. „Absoluut doen – als je het betalen kunt. Maar leen er bij voorkeur niet voor”, zegt Buiter. „Het is gevaarlijk om mensen aan te moedigen geld uit te geven zonder dat je hun omstandigheden kent.”

De overheid zou zelf de bestedingen fiscaal moeten stimuleren, vindt Buiter. Met een oproep aan huishoudens kun je de economie niet aanjagen. „Dat is niet erg wijs.”

Buiter, geboren in Nederland, kwam afgelopen zomer in het nieuws door een buitenechtelijke verhouding met de Nederlandse econome Heleen Mees. Buiter had aangifte tegen Mees gedaan wegens stalking na het einde van hun relatie. De rechtbank in New York verwierp gisteren een verzoek van Mees om de zaak te seponeren. Op 10 maart begint de inhoudelijke behandeling. Buiter wil niet reageren op de zaak en hoopt dat de media-aandacht wegebt: „Je moet het beest niet voeren.”

    • Teri van der Heijden
    • Eppo König