‘Dronevluchten veel minder vooraf gemeld door Defensie’

Een van de onbemande vliegtuigjes van Defensie. Foto ANP / Lex van Lieshout

Dronevluchten werden vorig jaar vooraf een stuk minder gemeld dan twee jaar eerder. Slechts negen procent werd van tevoren bekendgemaakt. In 2011 was dat nog 87 procent, meldt NU.nl op basis van cijfers van de Staatscourant.

Volgens NU.nl zijn sinds 2009 op 546 dagen drones ingezet tijdens oefeningen en surveillances. Hierbij is over de woningen van 3,2 miljoen Nederlanders gevlogen, bijna twintig procent van de bevolking.

Hoogleraar Recht in de informatiemaatschappij Gerrit-Jan Zwenne van de Universiteit Leiden noemt het tegenover de site “verontrustend” dat vluchten niet meer vooraf gemeld worden:

“Dit creëert een sfeer van wantrouwen en onrust. Omdat Defensie er nu voor kiest om dit achteraf bekend te maken, leidt dat tot zorgen die wellicht niet eens terecht zijn. Het gaat om een instrument dat inbreuk maakt op de privacy. Daar moet controle op mogelijk zijn.”

Vorig jaar werd in een onderzoek nog geconstateerd dat het gebruik van legerdrones bij het opsporen van criminelen tot nu toe amper tot resultaten heeft geleid. “Het is niet eenvoudig om resultaten te benoemen die rechtstreeks in verband kunnen worden gebracht met het gebruik,” schreef het OM destijds.

Het ministerie van Defensie wilde tegenover NU.nl nog niet reageren op de vraag waarom de vluchten steeds vaker achteraf bekend worden gemaakt.

    • Anouk van Kampen