Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Deze Iraanse man heeft de afgelopen zestig jaar niet gedoucht

Foto IRNA

Amou Haji is een Iraanse man van tachtig jaar oud en woont in het dorpje Dejgah in de zuidelijk gelegen provincie Fars. Wat hem bijzonder maakt is dat hij, zo schrijft de Teheran Times, zich al zestig jaar niet heeft gewassen.

Dit zou een record zijn, dat hiervoor op naam stond van een man uit India die erin slaagde 38 jaar lang niet te douchen. Maar waarom weigert Haji zichzelf te reinigen?

Haji rookt uitwerpselen en eet rottend vlees

Hij gelooft dat zelfreiniging tot ziekte leidt en eet het liefste rottend vlees. Hij wordt kwaad als mensen over schoon eten en drinken beginnen. Haji rookt een pijp (een oude auto-uitlaat) die gevuld is met uitwerpselen van dieren in plaats van tabak. Hij rookt af en toe wel sigaretten, liefst vier tegelijk. En hiermee is hij dus tachtig jaar oud geworden.

Haji heeft een eigen gat in de grond dat volgens hem een graf symboliseert ‘om in contact te blijven met de realiteit van het leven’. Daarnaast hebben mensen die met hem te doen hadden een hut voor hem gebouwd van bakstenen.

Deze informatie kreeg de Teheran Times, die een artikel aan hem wijdde. De auteur van dit stuk vertelt dat Haji in zijn jonge jaren een aantal tegenslagen te verwerken kreeg, waarna hij koos voor een geïsoleerd bestaan. Volgens deze auteur heeft hij met zijn huidige levensstijl zijn geluk gevonden.

Hoe dan ook, Haji is vastgelegd in een uitgebreide fotoserie, temidden van het ruige Iraanse landschap.