De troostende schoonheid van het wasritueel

Zien Film

Departures

Ned.2, 23.50-01.50 uur

Als het Tokiose symfonieorkest waar hij in speelt opgeheven wordt, keert cellist Daigo noodgedwongen terug naar zijn geboorteplaats. Na lang twijfelen accepteert hij een baan bij een uitvaartonderneming, waar hij onder het oog van rouwende familieleden lijken moet wassen en aankleden. Het is een baan waar in Japan op neergekeken wordt, dus vertelt hij niets aan zijn vrouw. Het duurt even voordat Daigo zijn walging overwint en de troostende schoonheid van het verstilde was- en aankleedritueel gaat waarderen, dat door regisseur Yôjirô Takita met aandacht voor detail, rustgevende kalmte, maar ook humor getoond wordt.

Acteur Masahiro Motoki, initiatiefnemer van de film en een ster in Japan, leerde tijdens zijn reizen door India anders tegen de dood aan te kijken, waarna hij nog 15 jaar met het script van Departures (2008) leurde voordat het verfilmd werd. De winnaar van de Oscar voor beste buitenlandse film gaat over meer dan het overwinnen van de angst voor de dood. Daigo overwint ook zijn schaamte om het verlies van zijn baan en bijbehorende maatschappelijke status en komt in het reine met zijn vader die hem in zijn jeugd in de steek liet.

André Waardenburg