D66: aflossen en minder sociale huur

D66, mogelijk opvolger van de PvdA als grootste partij, presenteert liberale agenda.

Een halvering van de sociale nieuwbouw, meer huizen voor de middeninkomens, meer geld naar onderwijs, jaarlijks 50 miljoen euro aan schulden aflossen, geld reserveren om de komende zorgbezuinigingen van het Rijk op te vangen, (veel) minder ambtenaren en bezuinigen tot 40 miljoen euro per jaar op welzijnsinstellingen.

Dat zijn de belangrijkste hervormingen waarmee D66 in Amsterdam de campagne voor de raadsverkiezingen van 19 maart ingaat. Alles bij elkaar wil D66 ruim 200 miljoen anders besteden dan het huidige college.

Vandaag presenteert de partij, die in verschillende peilingen de traditioneel in Amsterdam oppermachtige PvdA inhaalt en in sommige zelfs passeert, haar hervormingsagenda. Een liberale agenda, zegt lijsttrekker Jan Paternotte, „maar geen hard liberaal programma”. D66 zet volgens hem sociale accenten die zijn programma van dat van de VVD onderscheiden. „De VVD is toch meer van subsidies afschaffen en de overheid is slecht.”

Op het eerste gezicht zijn de overeenkomsten tussen de twee liberale partijen groter dan de verschillen. Wethouder Eric Wiebes, die het verkiezingsprogramma van de VVD schreef, gooide een jaar geleden de knuppel in het hoenderhok door te pleiten voor een drastische verkleining van de sociale huursector. Volgens hem moet het aantal sociale huurwoningen in Amsterdam worden gehalveerd om ruimte te scheppen voor talentvolle „keien” die wel in de stad willen wonen, maar er nu geen woning kunnen vinden.

Zo radicaal is het voorstel van D66 niet. Hier gaat het om een halvering van de nieuwbouw: geen 1.200 nieuwe sociale huurwoningen, zoals in de plannen van het huidige college zijn voorzien, maar 600. Het idee is beweging te krijgen in de huursector. „De helft van de mensen zit nu ten onrechte in een sociale huurwoning: het scheefwonen”, zegt Paternotte. Hij voegt eraan toe dat ‘ten onrechte’ niet wil zeggen dat er malversaties aan te pas komen. Er is nu domweg te weinig woonruimte tussen sociale huur en de dure vrije sector- of koopwoningen.

Van alle hervormingen vindt D66 de aflossing van de stadsschuld het belangrijkst. Het document heet niet voor niets Financiën onder controle, ruimte voor de stad. Onder het huidige college is de totale schuld van Amsterdam opgelopen van 3,5 miljard tot naar verwachting zo’n 5,5 miljard in 2016, aldus D66.

Door een historisch lage rentestand zijn de rentelasten betrekkelijk bescheiden opgelopen, van 100 miljoen euro in 2011 tot 120 miljoen in 2014. Maar Paternotte vindt de stad kwetsbaar en pleit voor extra aflossing van de schulden. Een groot verschil met de PvdA, zegt hij. „In hun programma wordt alles wat overblijft op de jaarrekening, meteen weer uitgegeven.”