COC ‘verbijsterd’ over aanwezigheid koning in Sotsji - Kamer verdeeld

COC Nederland is “verbijsterd en diep, diep teleurgesteld” dat koning Willem-Alexander naar de Olympische Winterspelen in Sotsji gaat. Amnesty International is ook kritisch. De Tweede Kamer lijkt verdeeld over het onderwerp.

Koning Willem-Alexander op archiefbeeld. Foto ANP / Valerie Kuypers

COC Nederland is “verbijsterd en diep, diep teleurgesteld” dat koning Willem-Alexander naar de Olympische Winterspelen in Sotsji gaat. Amnesty International is ook kritisch. De Tweede Kamer lijkt verdeeld over het onderwerp.

Homobelangenorganisatie COC hoopt dat de Tweede Kamer alsnog een stokje steekt voor het bezoek. Een woordvoerder:

“We vinden dat het kabinet Russische lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders in de kou laat staan. Wij zien niks in een boycot, maar hebben expliciet gevraagd om een signaal. Het hoogste gezag afvaardigen geeft een verkeerde boodschap af.”

Normaal loopt Nederland voorop als het gaat om homorechten, maar nu sluiten we achter aan, aldus de woordvoerder.

Amnesty: delegatie moet goed bepalen welk signaal ze wil afgeven

Ook Amnesty International laat zich kritisch uit op zijn website:

“Veel andere staatshoofden en regeringsleiders zullen Sotsji mijden. Het risico is dan ook groot dat het feit dat de koning wél gaat, door het Russische regime als steun in de rug zal worden gezien en uitgedragen.”

Daarom moet de delegatie goed bepalen welk signaal ze wil afgeven, aldus de mensenrechtenorganisatie op haar website.

Kamerleden hebben ondertussen verdeeld gereageerd op de keuze van koning Willem-Alexander, premier Mark Rutte (VVD) en minister van Sport Edith Schippers (VVD) om naar de Olympische Spelen in Sotsji af te reizen.

In tegenstelling tot Nederland stuurt de VS een protestdelegatie naar Sotsji:

PvdA, CDA en VVD niet tegen bezoek van koning

De PvdA heeft kennis genomen van het besluit en roept het kabinet op zich zorgen te blijven maken over de homorechten in Rusland, schrijft PvdA-Kamerlid Michiel Servaes vanmiddag op zijn website. Hij voegt daaraan toe dat de PvdA nooit voor een boycot is geweest.

“Inhoudelijke zaken wegen wat ons betreft zwaarder dan wie er precies op welk moment in Sotsji aanwezig is.”

VVD-Kamerlid Han ten Broeke stelt dat de koning boven de partijen staat en daarom geen pion moet zijn in een politiek spel.

“Om de koning niet te laten gaan was voor mij daarom geen onderwerp van debat.”

Hij vindt het een goede beslissing om het drietal af te laten reizen naar de Spelen.

“Zij klappen niet voor meneer Poetin, maar voor Sven Kramer en Irene Wüst. Je kunt geen boodschap vertegenwoordigen als je er niet bij bent.”

Het CDA laat via een woordvoerder weten de keuze om naar Sotsji te gaan te begrijpen. Wel had de partij liever gezien dat de ministers Frans Timmermans (PvdA) en zijn collega Jet Bussemaker (PvdA) mee zouden gaan. Zij hebben homo-emancipatie en mensenrechten immers in hun portefeuille, zegt de woordvoerder. Ook hoopt het CDA dat ook na de Spelen wordt gesproken over homo-emancipatie en mensenrechten in Rusland.

D66 en GroenLinks kritisch

D66-kamerlid Sjoerd Sjoerdsma laat in een reactie op de website van de partij weten niet blij te zijn met de afvaardiging.

“Obama, Merkel, Hollande en Cameron gaan niet. Maar Nederland stuurt een delegatie van het hoogste niveau en kiest ervoor om internationaal uit de pas te lopen. Niemand wil een boycot van de Olympische Spelen, ook D66 niet. Maar er zijn honderd tussenwegen te verzinnen.”

Fractievoorzitter Bram van Ojik van Groenlinks laat via een woordvoerder weten dat hij ervan uitgaat dat het drietal ter plekke publiekelijk stelling neemt “tegen mensenrechtenschendingen en opkomt voor de rechten van homo’s, bi’s en transgenders”.

(Novum)