Chaneya loog over misbruik vader - nu zit hij nog steeds vast

“Heeft je vader je aangeraakt?” Chaneya Kelly is acht jaar oud en ontkent. Uiteindelijk zegt ze ja; tegen haar moeder, tegen de politie, tegen de rechter. Haar vader wordt veroordeeld. Nu, bijna zeventien jaar later, schrijft New York Magazine over hoe ze destijds loog, maar hem nu niet meer uit de cel krijgt.

Daryl Kelly, nu 54, in de gevangenis. Screenshot NBC News

“Heeft je vader je aangeraakt?” Chaneya Kelly is acht jaar oud en ontkent. Uiteindelijk zegt ze ja; tegen haar moeder, tegen de politie, tegen de rechter. Haar vader wordt veroordeeld. Nu, bijna zeventien jaar later, schrijft New York Magazine over hoe ze destijds loog, maar hem nu niet meer uit de cel krijgt.

Het is herfst 1997. Chaneya Kelly woont aan de Washington Street in Newburgh, vlakbij New York met haar twee ouders, en twee broertjes en zusjes.

De Kelly-familie, met Chaneya links onder als jong meisje, met ouders en broertjes en zusjes. Screenshot NBC News

Het is geen gemakkelijke omgeving, want haar moeder is verslaafd geraakt aan crack en werkt als prostituee. Ook haar vader heeft een drugsprobleem. Haar ouders maken constant ruzie.

Op een vrijdagmorgen in oktober blijft Chaneya ziek thuis met haar vader. Als haar moeder ook thuiskomt, gaat ze Chaneya’s slaapkamer binnen. “Waar ben je geweest?” is het eerste wat ze vraagt. “Weet je zeker dat je niet met je vader in de badkamer was?” En dan: “Heeft je vader je aangeraakt?” Chaneya antwoordt van niet. En dan nog een keer, en nog een keer. Totdat ze, zo zegt ze zeventien jaar later, maar gewoon ja zegt om haar moeder te kalmeren, die ondertussen met een riem in haar handen staat.

Twaalf dagen later wordt vader Daryl opgepakt. “Daryl couldn’t believe what he was hearing” schrijft New York Magazine. “‘C’mon, stop playing,’ he said. ‘You’ve got to be joking.’” Maar Chaneya heeft ondertussen tegen haar moeder, kinderbescherming en politie herhaald wat ze had gezegd: haar vader heeft haar aangeraakt. Ook in de rechtbank doet ze dat. Met haar getuigenis als enige bewijs wordt Daryl veroordeeld: twintig tot veertig jaar cel.

Twee jaar later al geeft Chaneya toe dat ze heeft gelogen. Sindsdien hebben zijn advocaten Daryl al meerdere keren proberen vrij te krijgen, zonder succes. De hoop bij de familie begint te vervagen, de levens van zijn kinderen gaan door. “Are you still going to take us to Disneyland when you get out of jail?” schreven ze in 1999 nog, later werd dat “When you come home we will go to Hershey Park or Six Flags because we are all too old for disney world ok?” Ondertussen is ook bij Chaneya, nu 25, weinig meer van die hoop over.

Chaneya, haar moeder en haar vader vertelden hun verhaal eerder ook al aan NBC News:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy

Lees het hele artikel van Jennifer Gonnerman bij New York Magazine. (5.340 woorden, leestijd ongeveer 20 minuten)

    • Anouk van Kampen