Berlusconi wil Europese lijst Forza Italia aanvoeren

Oud-premier Silvio Berlusconi op een archieffoto. Foto AP/ Alessandra Tarantino

Silvio Berlusconi wil de Europese lijsttrekker van zijn partij Forza Italia worden bij de aanstaande verkiezingen voor het Europees Parlement. Dat heeft de Italiaanse ex-premier gezegd op een partijbijeenkomst, schrijft de Italiaanse krant La Repubblica vandaag volgens persbureau Novum.

Berlusconi werd vorig jaar veroordeeld wegens belastingfraude. De Italiaanse wet schrijft voor dat mensen die tot meer dan twee jaar cel zijn veroordeeld zes jaar lang geen publiek ambt mogen bekleden. Hij verloor eind vorig jaar daardoor zijn Senaatszetel.

Daarmee leek het politieke einde voor Berlusconi nabij. Maar ook toen al waarschuwden sommige commentatoren direct dat dit wel eens een vergissing zou kunnen zijn. Want de oud-premier blijft over twee formidabele wapens blijft beschikken: zijn enorme mediamacht, als eigenaar van drie grote commerciële tv-zenders, en zijn kolossale rijkdom.

Berlusconi zegt zich nu inderdaad niet willen laten weerhouden door de wet die hem zijn Senaatszetel kostte. Hij heeft zijn advocaten ingeschakeld om een manier te vinden om zich toch op Europees niveau verkiesbaar te kunnen stellen in Italië.

    • Niels Posthumus