Berisping voor oud-bestuurder ziekenhuis in zaak-Jansen

De klachten tegen twee oud-bestuurders van het Medisch Spectrum Twente om hun betrokkenheid bij de zaak van oud-neuroloog Ernst Jansen zijn vanmiddag afgewezen door het medisch tuchtcollege in Zwolle. Ex-ziekenhuisbestuurder Ruud Ramaker heeft een berisping gekregen.

Drie oud-bestuurders van het Medisch Spectrum Twente moesten vandaag voor de tuchtrechter komen om hun vermeende betrokkenheid bij de zaak van oud-neuroloog Ernst Jansen.
Drie oud-bestuurders van het Medisch Spectrum Twente moesten vandaag voor de tuchtrechter komen om hun vermeende betrokkenheid bij de zaak van oud-neuroloog Ernst Jansen. Foto ANP / Vincent Jannink

De klachten tegen twee oud-bestuurders van het Medisch Spectrum Twente (MST) om hun betrokkenheid bij de zaak van oud-neuroloog Ernst Jansen zijn vanmiddag afgewezen door het medisch tuchtcollege in Zwolle. Ex-ziekenhuisbestuurder Ruud Ramaker heeft een berisping gekregen van het tuchtcollege. Dat meldt onze verslaggever in Oost-Nederland Annette Toonen.

Twitter avatar jeemgee Annette Toonen Berisping medisch tuchtcollege voor ex-ziekenhuisbestuurder Ramaker in zaak #JansenSteur. Klachten tegen 2 andere bestuurders afgewezen.

De drie oud-bestuurders, Herre Kingma, Ruud Ramaker en Tom Zijlstra, hoorden vandaag het oordeel aan van het medisch tuchtcollege nadat in november de zaak voor de tuchtrechter diende.

Het drietal werd door vijf oud-patiënten van Jansen verweten signalen over de wanpraktijken van de neuroloog, die van 1978 tot eind 2003 bij MST werkte, te hebben genegeerd. Yme Drost, die als letselschade-expert de klachten tegen de bestuurders indiende uit naam van de vijf patiënten, vond dat de drie de individuele gezondheidszorg van patiënten binnen het ziekenhuis hadden geschaad. De tuchtrechter vindt echter dat de fouten van de oud-arts de drie voormalige bestuurders niet aan te rekenen vallen. Het college oordeelde wel dat Ramaker de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) eerder had moeten inlichten over de fouten die Jansen in het ziekenhuis maakte.

Jansen stelde onterecht diagnoses ALS ALZHEIMER, MS EN PARKINSON

De omstreden Twentse oud-neuroloog Ernst Jansen, die eerder door het leven ging als Ernst Jansen Steur, werd in december al veroordeeld door het tuchtcollege. Dat bepaalde dat hij definitief niet meer mag werken als arts. Tegen Jansen loopt ook een strafzaak, waarin justitie zes jaar cel heeft geëist voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, diefstal en valsheid in geschrifte. De uitspraak in die zaak wordt in februari verwacht.

De aan medicijnen verslaafde arts stelde jarenlang verkeerde diagnoses als alzheimer, MS en parkinson, schreef jarenlang zware medicijnen voor en voerde volgens zijn oud-patiënten onnodige tests uit met ernstige gevolgen. Zijn dossiervorming was volgens de klagers ondermaats en een eenmaal gestelde foutieve diagnose werd niet herzien.

    • Anouk van Kampen