Drieluik Francis Bacon komt in februari naar De Nieuwe Kerk

De Nieuwe Kerk in Amsterdam is erin geslaagd een belangrijke triptiek van Francis Bacon, In Memory of George Dyer uit 1971, in bruikleen te krijgen. Het drieluik siert vanaf 21 februari het hoogaltaar van de kerk, in het kader van de tentoonstellingsserie Meesterwerk. Eerder waren in deze reeks, die steeds draait om één religieus kunstwerk, Rembrandts De Heilige Familie en Andy Warhols The Last Supper te zien. In Memory of George Dyer (olieverf op doek, 198 x 147,5 cm per luik) is afkomstig uit de collectie van het Zwitserse museum Fondation Beyeler. Het triptiek is een ode aan George Dyer, die zeven jaar lang Bacons partner was. Dyer pleegde in 1971 zelfmoord in een hotelkamer in Parijs, twee dagen voor de opening van Bacons retrospectief in het Grand Palais. De kunstenaar beeldde zijn vriend af terwijl hij een sleutel in een deur omdraait, alsof hij zich op de drempel tussen leven en dood begeeft. Bacon (1909-1992) geldt als de duurste kunstenaar ter wereld. In november 2013 werd zijn drieluik Three Studies of Lucian Freud bij Christie’s in New York geveild voor een recordbedrag van 142 miljoen dollar (104 miljoen euro).