Als ze zeiden dat ze gingen eten, gingen ze inbreken

Een Culemborgse jeugdbende staat voor de rechter

Een jeugdbende die tientallen inbraken pleegt, zich de baas voelt in de wijk en bewoners intimideert. Mensen die niet met de politie durven praten uit angst dat ’s nachts ruiten worden ingegooid of dat hun auto in vlammen opgaat. Jongeren, de meesten van Marokkaanse afkomst, die ‘doordacht’ samenwerken en afspreken wie ‘stage’ mag lopen, wie ‘met pensioen’ kan en wie zich mag inkopen.

Zo ging het er volgens het Openbaar Ministerie (OM) aan toe bij een jeugdgroep in de wijk Terweijde in Culemborg. Vier vermeende leden, 17 tot 21 jaar oud, stonden deze week terecht voor woninginbraken, pogingen daartoe, witwassen, heling en lidmaatschap van een criminele organisatie. Het OM vroeg om lange celstraffen. Tegen een 19-jarige werd 50 maanden cel geëist, twee mannen van 21 hoorden 39 respectievelijk 32 maanden eisen. Een 17-jarige verdachte zou 21 maanden jeugddetentie moeten krijgen.

Volgende week verschijnen nog twee jongeren, 17 en 19 jaar oud, voor de rechtbank in Arnhem. Net als de vier verdachten van deze week ziet justitie hen als kernleden van een jeugdgroep met vermoedelijk vijftig leden die verantwoordelijk zijn voor tientallen, mogelijk zelfs tweehonderd inbraken, in de afgelopen twee jaar. Maar niet alles valt te hard te maken en niet tegen iedereen zijn bewijzen.

Volgens justitie deed zich in Terweijde in de eerste helft van 2012 een verdrievoudiging van het aantal inbraken voor; er werd 73 keer ingebroken. Sommige bewoners waren tot zes keer toe slachtoffer, volgens het OM. Na de aanhouding van een aantal verdachten daalde het aantal inbraken meteen. Terweijde is de wijk die ook de publiciteit haalde toen in de nieuwjaarsnacht van 2009 op 2010 rellen uitbraken tussen Molukse en Marokkaanse jongeren.

De jeugdgroep maakte sieraden, horloges, laptops en geld buit. De leden sloegen ruiten in of gebruikten breekijzers en schroevendraaiers om binnen te komen. Ze gingen grof te werk. Huizen van mensen die op vakantie waren, leken hun voorkeur te hebben.

De twee auto’s die de jongens gebruikten, zijn door de politie afgeluisterd en gepeild. De verdachten spraken vermoedelijk zo nu en dan in codetaal. Als ze zeiden dat ze ‘gingen eten’, gingen ze op inbrekerspad. Vanuit de beklaagdenbank werd dat ontkend; ze gingen echt eten.

Dat de auto’s zich opvallend vaak bevonden in de buurt van plekken waar werd ingebroken, betekende volgens een van de verdachten niet dat hij betrokken was. „Mijn auto is te vergelijken met een prostituee, iedereen heeft er wel eens in gezeten.”

Verder hoorde de politie de verdachten in de afgeluisterde gesprekken zeggen: „Wat een georganiseerde bende zijn wij: uitgegroeid van chaosinbraak naar snelinbraak.” En: „We hebben kankergoed gewerkt. 1.600 euro in twee dagen.” De advocaten van de verdachten zetten vraagtekens bij de wijze waarop de opgenomen gesprekken zijn uitgewerkt; stemmen en geluiden zouden verkeerd zijn geïnterpreteerd.

De uitspraak tegen de zes ‘kernleden’ van de Culemborgse groep wordt 4 februari verwacht. In april volgen nog enkele rechtszaken tegen andere groepsleden.

    • Annette Toonen