Afghanistan trotseert VS en laat 72 gevangenen vrij

De Afghaanse president Hamid Karzai laat 72 gevangenen vrij die vastzaten omdat ze Afghaanse en internationale troepen zouden hebben aangevallen.
De Afghaanse president Hamid Karzai laat 72 gevangenen vrij die vastzaten omdat ze Afghaanse en internationale troepen zouden hebben aangevallen. Foto Reuters / Findlay Kember

Afghanistan laat 72 gevangenen vrij die vastzaten omdat ze Afghaanse en internationale troepen zouden hebben aangevallen. De Afghaanse president Hamid Karzai trotseert met dat besluit de Verenigde Staten, die vrezen dat de vrijgelaten gedetineerden weer de wapens opnemen. Karzai houdt vol dat hun schuld niet wettig en overtuigend is bewezen.

De VS en Afghanistan zijn verwikkeld in stroeve onderhandelingen over de handhaving van de orde na de aftocht van de internationale troepenmacht uit het nog altijd roerige land, gepland voor eind 2015. De voorgenomen vrijlating van 88 gevangenen uit de gevangenis in Parwan is een van de heetste hangijzers in die besprekingen. Vorige week nog waarschuwde een groep Amerikaanse senatoren Karzai nog dat zo’n besluit “een grote stap achteruit” zou zijn voor de onderlinge betrekkingen.

72 van de 88 komen vrij

Karzai wijst er nu op dat justitie en inlichtingendiensten de dossiers van de 88 tegen het licht hebben gehouden. In 45 gevallen was er geen belastend bewijs, en bij nog eens 27 was het belastend bewijs niet voldoende voor een veroordeling. Er zit niets anders op dan hen op vrije voeten te stellen, concludeert Karzai. Wanneer dat gebeurt, is nog niet duidelijk. De zestien overgebleven gedetineerden van de ‘Parwan-88’ blijven voorlopig vastzitten. Hun zaak wordt nog onderzocht.

De Amerikaanse regering wil alle 88 gedetineerden voor de rechter zien. Zij beweert over bewijs te beschikken voor hun betrokkenheid bij de moord op of het verwonden van 57 Afghaanse en zestig ISAF-militairen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt van “gevaarlijke misdadigers” en “sterk bewijs voor aan terrorisme verbonden delicten”.