Show omstreden Franse komiek op laatste moment toch verboden

Een fan van Dieudonné houdt bij het Zenith-theater in Nantes een vel papier in de lucht met daarop de tekst 'Op zoek naar een kaartje voor Dieudonné'.
Een fan van Dieudonné houdt bij het Zenith-theater in Nantes een vel papier in de lucht met daarop de tekst 'Op zoek naar een kaartje voor Dieudonné'. Foto AFP / Jean-Sebastien Evrard

De voorstelling van de omstreden komiek Dieudonné, die berucht is vanwege antisemitisme, mag vanavond toch niet doorgaan in Nantes. Dat heeft de hoogste Franse rechter vanavond bepaald. Een rechtbank in Nantes oordeelde vanmiddag nog dat de voorstelling wel mocht doorgaan.

Voor de voorstelling in het Zenith-theater in Nantes van vanavond waren vijfduizend kaarten verkocht. De politie had zich vanmiddag al opgesteld buiten het theater in Nantes waar de voorstelling zou plaatsvinden. Onze correspondent in Frankrijk, Peter Vermaas, laat vanuit Nantes weten dat zich rond het theater al honderden jonge fans hebben verzameld die naar de show zouden gaan:

“Men hoopt dat hij Dieudonné, die sinds 16.30 uur vanmiddag in het theater is, later vanavond naar buiten komt en op straat nog een soort conference houdt. Zijn aanhangers zwaaien met ananassen, wat verwijst naar het liedje met de titel ‘Shoah-nanas’ (Shoah-chickies), waar hij in november nog voor werd veroordeeld.”

In een video die op internet vele honderdduizenden keren is bekeken, zien we Dieudonné zingend achter een preekgestoelte met naast hem een figurant in kamppyjama met gele ster die met ananassen schudt alsof het sambaballen zijn.

De Franse regering heeft het verbod op de show van Dieudonné vanavond in een reactie verwelkomd als “een overwinning voor de republiek”. “We kunnen antisemitisme en racisme niet tolereren in Frankrijk”, aldus minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls, die zich sterk had gemaakt voor het verbod.

Verbod kwam er op initiatief van regering-Hollande

De plaatselijke autoriteiten in de steden Nantes, Bordeaux, Tours en Orléans verboden de geplande voorstellingen al. President Hollande initieerde dat: hij liet Valls een brief sturen sturen waarin stond dat antisemitisme “een wezenlijke zorg” is van de regering.

De advocaten van Dieudonné hadden het verbod op de voorstelling in Nantes aanhangig gemaakt met een beroep op de vrijheid van meningsuiting en kregen vanmiddag van de lokale rechter in Nantes gelijk. Die uitspraak werd vanavond echter door de hoogste Franse rechter in Parijs teruggedraaid. Waarom de hoogste rechter hiertoe heeft besloten is nog onduidelijk.

Dieudonné weer in opspraak vanwege quenelle

Dieudonné raakte, na een omstreden verleden van antisemitische uitlatingen en zes veroordelingen wegens “racisme” of “aanzetten tot rassenhaat”, opnieuw in opspraak doordat hij de zogenaamde quenelle bedacht. Dat is een gebaar dat lijkt op een Hitlergroet. De Franse voetballer Nicolas Anelka maakte de groet eind december, na een doelpunt op een Engels voetbalveld.

De actie van Anelka riep in Frankrijk de vrees op voor een nieuwe golf van jodenhaat. Het gebaar vindt op internet en op straat navolging bij extreem-rechts én bij migranten.

Lees ook het portret ‘Ontspoord politiek provocateur’ uit NRC Handelsblad van onze correspondent Peter Vermaas.