Via via van theater naar museum

Naam: Enno Lobo (53)

Was: productieleider bij Onafhankelijk Toneel

Nu: zet de salesafdeling op bij Stedelijk Museum Schiedam

„Het Onafhankelijk Toneel, waarvoor ik ruim acht jaar werkte, hief zichzelf per 1 januari 2013 op. Het gezelschap kreeg geen subsidie meer: niet van het Rijk, niet van het Fonds Podiumkunsten en ook niet van de gemeente Rotterdam. Twintig mensen verloren hun baan. Dat was een rouwproces, maar je kunt niet eindeloos bij de pakken neerzitten.

„In Rotterdam is fors bezuinigd op cultuur, daar waren geen banen te vinden. Ik solliciteerde steeds verder van huis: in Den Haag, Utrecht, Amsterdam. Maar ik werd steeds afgewezen omdat ik niet in de buurt woonde. Of omdat ze me te oud vonden, hoewel ik een paar maanden daarvoor nog 70 uur per week werkte. Of zelfs omdat ik te veel ervaring had. Daar werd ik moedeloos van.

„Tot de zomervakantie heb ik me suf gesolliciteerd. Ik bracht hele dagen door achter de pc. Na de zomer zette ik de knop om: ik moest naar buiten gaan en mezelf laten zien. Bij de bijeenkomsten van het Servicepunt Kunst en Cultuur kwam ik erachter hoe gehecht ik ben aan het werken in de cultuursector. Ik ging vrijwilligerswerk doen in mijn woonplaats Schiedam. Via een kennis kwam ik bij het Stedelijk Museum Schiedam. Dat was een schot in de roos: sinds half november ben ik er in loondienst, op een jaarcontract. Ik ga helpen de salesafdeling op te zetten, ben verantwoordelijk voor het organiseren van feesten, catering en dergelijke. Eigenlijk ga ik in het museum hetzelfde werk doen dat ik ook in het theater deed.”