Verwarring over het WK in de bloedhete woestijn

Wordt het WK voetbal in de Golfstaat Qatar, in 2022, vanwege de hitte van de zomer naar de winter verplaatst? De FIFA zaait door tegengestelde uitspraken veel verwarring. En belanghebbenden, zoals televisiemaatschappijen die de dure uitzendrechten kochten, protesteren.

Krijgt Qatar nou de primeur van het eerste winterse WK voetbal of niet? De verwarring is compleet sinds diverse hoge functionarissen van de FIFA zich gisteren verschillend uitlieten over de speeldata van het toernooi dat in 2022 in het Arabische land wordt georganiseerd.

De verplaatsing van het WK naar de winter zou grote gevolgen hebben voor de internationale sportkalender. Niet alleen moeten bijna alle grote voetbalcompetities worden onderbroken, ook zeven grote wintersportbonden hebben aangegeven de gevolgen te vrezen als het winterse mondiale voetbaltoernooi, het best bekeken sportevenement ter wereld, alle aandacht naar zich toe trekt.

Dus was het groot nieuws toen gisterochtend secretaris-generaal Jérôme Valcke van de wereldvoetbalbond FIFA op de Franse radio werd ondervraagd over het WK. „Het toernooi wordt in elk geval niet in juni of juli gehouden,” zei de Fransman. „Ik denk dat het tussen 15 november en 15 januari gespeeld zal worden.”

Maar blijkbaar was niet de hele FIFA op de hoogte van Valcke’s plannen. De Noord-Ierse vicepresident van de FIFA Jim Boyce reageerde verrast: „Het uitvoerend comité van de FIFA gaat hierover. Voorlopig ga ik uit van een WK in de zomer. Ik verwacht pas eind dit jaar een beslissing.”

Later op de dag bracht ook de FIFA zelf, bij monde van een woordvoerder, een statement naar buiten. De uitspraken van Valcke waren „op persoonlijke titel", aldus de wereldvoetbalbond. „De exacte data zijn nog onderwerp van gesprek, waarbij alle betrokken partijen zijn betrokken. Aangezien het nog acht jaar duurt voordat het evenement begint, wordt er in ieder geval voor het komende WK in Brazilië geen besluit genomen.”

En dus is de verwarring groot. Valcke’s woorden leken de definitieve bevestiging te zijn van een beslissing die zichzelf al lang had aangekondigd. Sinds het WK 2022 in december 2012 werd toegewezen aan Qatar nam de kritiek op een zomers toernooi in het woestijnland, waar de temperatuur kan oplopen tot 50 graden Celsius, alsmaar toe. De FIFA stelde zelf een onderzoek in naar de mogelijkheden en president Sepp Blatter liet zich positief uit over een winters WK.

De FIFA liet eerder al weten wel rekening te willen houden met de Olympische Winterspelen, die in januari en februari van 2022 worden gehouden. Daarom zou een mogelijk winters WK pas na de zomer van dat jaar plaatsvinden.

Er is veel kritiek op de plannen. Het zou betekenen dat de voetbalcompetities twee jaar achter elkaar stilgelegd moeten worden. Ook het toernooi om de Confederations Cup, dat traditioneel het jaar ervoor in het gastland wordt afgewerkt, zal dan in de winter plaatsvinden. De Premier League, waarin de Engelse clubs zijn vertegenwoordigd, is daarom fel tegen verplaatsing. In de wintermaanden worden in de Engelse competitie de meeste wedstrijden gespeeld.

Ook televisiezender FOX, dat ruim 300 miljoen euro heeft betaald voor de rechten van de WK’s in 2018 en 2022, ziet een winters WK niet zitten. De Amerikanen vrezen dat daarmee twee melkkoeien - het WK voetbal en de finales van het in Amerika immens populaire American Football seizoen – op hetzelfde moment zullen plaatsvinden.

Een winters toernooi zou de FIFA veel geld kunnen gaan kosten. De Australische voetbalbond, dat net als Qatar een bid indiende voor het WK 2022, zegt misleid te zijn als de speeldata veranderd worden. De Australiërs dreigen met een rechtszaak om de tientallen miljoenen die ze investeerden terug te krijgen van de FIFA.

De KNVB vindt dat de landen hebben ingestemd met een zomers WK. Als er toch besloten wordt de speeldata te verplaatsen, dan moet volgens de Nederlandse voetbalbond de organisatie teruggegeven worden aan de FIFA. In september vorig jaar stemden een meerderheid van alle Europese voetbalbonden in met een onderzoek naar de mogelijkheden van een winters toernooi. De kans bestaat dat landen protest aantekenen omdat ze niet voor een winters WK in Qatar hebben gestemd.

Maar het ligt niet voor de hand dat de organisatie aan een ander land wordt toegewezen. Qatar heeft veel geld en invloed, en de FIFA heeft meerdere malen gezegd de organisatie niet af te willen pakken van de oliestaat.