Varkensvriend

Ha fijn, een hamburgerrestaurant met ‘een wijnkaart kaliber telefoongids’, zodat we wat fatsoenlijks kunnen drinken bij ons broodje vleesschijf in plaats van de bijna-verplichting om de boel weg te spoelen met een magnummaatbeker cola. Met dank aan collega Stéphanie Versteeg. Haar verslag doet mij weer denken aan mijn bezoek waar aan Main Street in St. Helena (Napa Valley) zich Taylor’s Refresher bevindt, een drive in hamburgertent met een verrassend goede wijnkaart. Overigens wel louter ingevuld met lokale helden zoals Pavi pinot grigio, Hanna sauvignon blanc, Merryvale cabernet sauvignon en Schramsberg sparkling.

Maar die ga ik in het geval van de in de bijdrage van Stéphanie genoemde pulled pork niet adviseren. Mijn gedachten gaan meteen uit naar de Elzas, en dan met name naar een droge riesling. Dat is een echte varkensvriend.  En omdat ik er vanuit ga dat we gaan werken met een scharreluitvoering lijkt me een biologische editie ook wel op zijn plek.

Bijvoorbeeld de Riesling 2010 Nature’S van Louis Sipp, een producent uit Ribeauville die ons vanaf het etiket bovendien ‘finesse, harmonie, authenticité’ belooft. Daarbij geeft de zoetheidsindicator met een schaal van 1 (sec) tot 10 (liquoreux) op het backlabel het laagste cijfer aan.

En wat heeft de inhoud van de fles zoal te melden? Een kwiek uit de startblokken vertrekkende Riesling. Beendroog achter de oren. Met een beschaafde rokerigheid die vooral het barbecuevarken zal flatteren, maar niet misplaatst is bij deze ovenvariant.

Halverwege het parcours pareren citruszuren de vetaanval om en passant dit varkentje te wassen en de mond te verfrissen. Sluit vanwege zijn knapperigheid ook goed aan bij coleslaw. En richting finish blijkt de Nature’S zelfs nog over te hebben. Kortom, past.

Blijf ik toch met twee vragen zitten.

Zou er een dergelijke Elzasser Riesling te vinden zijn in de telefoongids van dit burgereliterestaurant?

En Stéphanie, waar was het eigenlijk? Ik wil ook. En niet alleen voor de wijnkaart.

    • Harold Hamersma