Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Van Rey: ik heb geen volmachtstemmen geronseld

Oud-Eerste Kamerlid en -wethouder Jos van Rey houdt een toespraak tijdens een besloten ledenvergadering van de VVD in Roermond.
Oud-Eerste Kamerlid en -wethouder Jos van Rey houdt een toespraak tijdens een besloten ledenvergadering van de VVD in Roermond. Foto ANP / Marcel van Hoorn

De Roermondse oud-wethouder Jos van Rey (VVD) zegt vanochtend in De Telegraaf dat hij geen volmachtstemmen heeft geronseld. Van Rey reageert daarmee op berichtgeving van De Limburger, die dat gisteren op basis van bronnen meldde.

Van Rey zou al een aantal jaar samen met andere VVD’ers de volmachtstemmen voor de verkiezingen in Roermond coördineren. Het gaat volgens de oud-wethouder om enkele “tientallen stemmen”. Van Rey:

“Ik heb een flink aantal volmachtformulieren, maar daar is niets strafbaars aan. Die kun je bij het gemeentehuis halen en kopiëren. Ik vul ze zelf niet in.”

Onduidelijk is nu of wat Van Rey heeft gedaan strafbaar is. Onze correspondent in Limburg, Paul van der Steen, geeft aan dat het nu aan het Openbaar Ministerie is om een oordeel te vellen.

Inval woonhuis Van Rey

Bij een inval in het woonhuis van Van Rey op 19 oktober 2012 zou een flink aantal kopieën van volmachtformulieren of soortgelijke informatie zijn gevonden, aldus De Limburger. Onduidelijk is wel of het Openbaar Ministerie (OM) Van Rey en/of andere betrokkenen hierbij als verdachte heeft aangemerkt.

Strafrechtelijk onderzoek

Tegen Jos van Rey loopt al langer een strafrechtelijk onderzoek. Hij zou zich hebben laten omkopen door de Roermondse projectontwikkelaar Piet van Pol, met wie Van Rey bevriend is. Ze zouden vastgoeddeals hebben gesloten toen Van Rey nog wethouder was in Roermond, waardoor Van Pol bevoordeeld zou zijn.

De 68-jarige Van Rey wordt er ook van verdacht informatie te hebben gelekt over het burgemeesterschap van Roermond naar kandidaat Ricardo Offermans, eveneens verdachte in het corruptieonderzoek. Van Rey stapte uiteindelijk op als wethouder van Roermond en als senator vanwege de verdenkingen.