Timmermans: Nederland niet voor een boycot van Israël

Timmermans, Rutte en de Israëlische premier Netanyahu in gesprek tijdens het bezoek van Timmermans en Rutte vorige maand aan Israël. Foto ANP / Freek van den Bergh

Nederland is niet voor een boycot van Israël of voor sancties tegen dat land. Dat zegt minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) tegen de NOS in reactie op uitspraken van SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij dat er in Nederland “een sfeer van een boycot” tegen Israël hangt.

Van der Staaij deed zijn uitspraken naar aanleiding van het besluit van pensioenverzekeraar PGGM om te stoppen met beleggingen in vijf Israëlische banken omdat deze de bouw van Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever financieren. Eerder besloot het Nederlandse waterbedrijf Vitens de samenwerking met het Israëlische waterbedrijf Mekorot stop te zetten omdat dit bedrijf water uit de bezette gebieden naar de nederzettingen pompt.

Van der Staaij over de boycotsfeer in een interview met RTL Z:

Timmermans zegt tegen de NOS dat het kabinet zich “al jaren” uitspreekt tegen de nederzettingen en dat Nederlandse bedrijven worden ontmoedigd om zaken te doen met Israëlische bedrijven die in de nederzettingen opereren. “Dat is staand beleid”, aldus Timmermans. De nederzettingen zijn volgens Nederland illegaal en een bedreiging voor de kans op vrede tussen Israël en de Palestijnen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukte eerder dat het besluit van PGGM een eigen beslissing van het bedrijf is en dat het ministerie hierover geen overleg heeft gevoerd met de pensioenverzekeraar. Het ministerie heeft er daarom ook geen mening over.

Bezorgdheid in Kamer over boycotsfeer

Een aantal partijen in de Tweede Kamer is bezorgd over de boycotsfeer die in Nederland tegen Israël zou hangen. Naast de SGP gaf ook het CDA deze week aan behoefte te hebben aan een debat met Timmermans over onder andere de kwestie-Mekorot. Regeringspartijen VVD en PvdA zeggen tegen de NOS zich niet te herkennen in het beeld van een boycotsfeer in Nederland tegen Israël. Ze zeggen de beslissing van PGGM te respecteren.

Lees hier NRC’s reconstructie over de krampachtige politieke situatie die ontstond toen Vitens eerst wel, en toen niet meer met het Israëlische staatsbedrijf Mekorot wilde samenwerken. Wat ging er mis?

    • Pim van den Dool