Spoedberaad over wethouder na beschuldiging wietteelt

Burgemeester en wethouders van Wijk bij Duurstede zijn vanochtend in spoedberaad bijeengekomen na publicaties in het Algemeen Dagblad over mogelijke betrokkenheid bij wietteelt van wethouder Carel van Gelder (VVD).

Van Gelder, tevens locoburgemeester, zou volgens twee getuigen enige jaren terug een wietplantage zijn begonnen in een pand in Arnhem. Een van de belastende verklaringen is afgelegd door een man die in 2010 werd opgepakt bij de hennepkwekerij. Hij was naar eigen zeggen de stroman voor Van Gelder en zou zwijggeld krijgen. Omdat hij dit niet ontving, zegt hij te hebben besloten diens rol te onthullen. Ook makelaar Henk Dingemans zou een belastende verklaring over de wethouder hebben afgelegd.

In een schriftelijke verklaring heeft Van Gelder het over een strafzaak waarin hij slechts getuige is. „Deze kwestie speelt zich af in de privésfeer en heeft geen betrekking op activiteiten vanuit mijn wethouderschap bij de gemeente Wijk bij Duurstede.” Hij zegt ook het gemeentebestuur te hebben ingelicht.

De VVD-fractie in de gemeenteraad hoorde pas gisteravond laat over de kwestie.Fractievoorzittrer Serge Segboer wijst erop dat het Openbaar Ministerie (OM) Van Gelder als te goeder trouw bestempeld. „Hij moet alleen getuigen tegen een boef. Wij hebben begrepen dat het OM zijn integriteit niet ter discussie stelt. We vinden het raar dat een boef nu een uitlaatklep wordt geboden in de krant”, aldus Segboer.

Een woordvoerder van het OM in Arnhem, waar de strafzaak speelt en waar Van Gelder binnenkort een verklaring bij de rechter-commissaris zou moeten afleggen, zei vanochtend nog niet te kunnen zeggen of de wethouder alleen getuige is of mogelijk ook van strafbare feiten wordt verdacht. De officier van justitie die de zaak behandelt, is afwezig.