Spoedberaad in Wijk bij Duurstede om mogelijke wietteelt wethouder

Burgemeester en wethouders van de gemeente Wijk bij Duurstede zijn vanochtend in spoedberaad bijeengekomen na publicaties in het Algemeen Dagblad over mogelijke betrokkenheid bij wietteelt van wethouder Carel van Gelder (VVD).

Update 16:25 - Van Gelder legt werkzaamheden voorlopig neer
Na urenlang beraad op het stadhuis liet wethouder Van Gelder (VVD) aan het eind van de middag weten dat hij de “komende weken geen werkzaamheden als wethouder zal uitvoeren”. Hij zegt dat de beschuldigingen “het functioneren van het gemeentebestuur belemmert”. Hij is ook enorm aangegrepen door “het onterechte beeld” dat over hem is ontstaan na de publicatie in het AD.

Van Gelder verwerpt overigens de aantijgingen:

“Ik ben opgeroepen door de rechter-commissaris om over enkele weken te getuigen in een strafzaak. In deze strafzaak ben ik nooit verdachte geweest, ook ben ik niet verhoord. Het beeld is nu dat ik als verdachte word neergezet. Dat is pertinent onjuist.”

De burgemeester van Wijk bij Duurstede, Tjapko Poppens (VVD), zegt “kennis te hebben genomen” van de verklaring van wethouder. “De burgemeester gaat met het college en de fractievoorzitters in overleg over de ontstane situatie”, aldus een schriftelijke verklaring.

Van Gelder zou wietplantage in Arnhem zijn begonnen

Van Gelder, tevens loco-burgemeester, zou volgens twee getuigen enige jaren terug een wietplantage zijn begonnen in een pand in Arnhem. Een van de belastende verklaringen is afgelegd door een man die in 2010 werd opgepakt bij de hennepkwekerij. Hij was naar eigen zeggen de stroman voor Van Gelder en zou zwijggeld krijgen. Omdat hij dit niet ontving, heeft hij naar eigen zeggen besloten te verklaren over de rol van Van Gelder. Ook makelaar Henk Dingemans zou belastend verklaren over de wethouder.

‘Een kwestie in de privésfeer’

Van Gelder spreekt in een schriftelijke verklaring over een strafzaak waarin hij slechts getuige is:

“Deze kwestie speelt zich af in de privésfeer en heeft geen betrekking op activiteiten vanuit mijn wethouderschap bij de gemeente Wijk bij Duurstede.”

Hij zegt ook het gemeentebestuur te hebben ingelicht. De VVD-fractie in de gemeenteraad was echter niet op de hoogte en hoorde gisteravond laat pas over de kwestie. Fractievoorzitter Serge Segboer:

“Van Gelder wordt door het OM als te goeder trouw bestempeld. Hij moet alleen getuigen tegen een boef. Wij hebben begrepen dat zijn integriteit door het OM niet ter discussie wordt gesteld. We vinden het raar dat een boef nu een uitlaapklep wordt geboden in de krant.”

Een woordvoerder van het OM in Arnhem, waar de strafzaak speelt en waar Van Gelder binnenkort zou moeten verklaren bij de rechter-commissaris, zei vanochtend nog niet te kunnen zeggen of de wethouder alleen getuige is of mogelijk ook van strafbare feiten wordt verdacht. De officier van justitie die de zaak behandelt is afwezig. Ook makelaar Dingemans is niet bereikbaar.

    • Marcel Haenen