Showbizz voor een nieuwe generatie

Zes nieuwe jeugdfilms, gemaakt voor Nederland 3, gingen gistermiddag tegelijk in première. BN’ers met kinderen en bussen vol leerlingen kwamen naar Pathé Arena voor de films én voor Monique Smit.

Op de groene loper van de Zappbios Telefilm Première bij Pathé Arena was het gisteren een komen en gaan van stoere zonnebrillen, driedelige pakken en prachtige jurken. Maar dan wel van gemiddeld maatje 146, want dit feestje was vooral bedoeld voor kinderen.

Voor een reeks nieuwe Telefilms – speelfilms die gemaakt worden voor televisie, en inspelen op maatschappelijke thema's – heeft de publieke omroep dit jaar zes jeugdfilms laten maken. Vanaf 19 januari worden ze uitgezonden in de Zappbios, iedere zondagochtend op Nederland 3.

Naast de gebruikelijke sterren en acteurs waren er voor deze première ook een paar honderd basisschoolleerlingen uitgenodigd. In tientallen bussen worden de uitverkoren kinderen de Arena Boulevard opgereden en een voor een mogen de feestelijk uitgedoste klassen een groepsfoto op de groene loper laten maken. „Echt supervet om dit te mogen meemaken”, zegt de tienjarige Amber Kruisheer van Basisschool Bijlmerhorst. „Zo voelt het dus om beroemd te zijn.”

Terwijl Tim Douwsma, Monique Smit en Ralf Mackenbach optreden in de foyer, stroomt de groene loper vol met de cast en crewleden van de zes films.

De uitgenodigde BN’ers mochten hun eigen of andermans kinderen meenemen. Onder andere model Kim Feenstra, oud-Idols jurylid Eric van Tijn, Caroline de Bruijn en Erik de Vogel (Janine en Ludo uit GTST), presentator Jaap Jongbloed en de cast van de populaire jeugdserie Spangas zijn van de partij.

Terwijl Jeugdjournaal-presentatrice Tamara Seur handtekeningen staat uit te delen aan een schare kleine fans, staat haar dochter Yara (7) met vriendin Anna (8) te popelen om de zaal in te gaan. Of Yara het leuk vind om met haar moeder naar een filmpremière te gaan? Ze lijkt zich niets aan te trekken van alle glitter en glamour. „Ik heb vooral zin in de film”, zegt Yara verlegen.

In zaal 10 wordt de film Jongens vertoond, over twee jongens die verliefd op elkaar worden. „Het was niet helemaal wat ik ervan verwacht had”, zegt een meisje op de voorste rij na afloop tegen regisseur Mischa Kamp. Die is benieuwd naar wat ze dan had verwacht. „Nou.. Gewoon, een film met een jongen en een meisje”.

    • Leonie Veerman