Rusland blokkeert veroordeling Syrische regering namens VN

De VN-Veiligheidsraad, eind vorig jaar tijdens een stemming. Foto AP/VN

Rusland blokkeerde vannacht een verklaring namens de VN-Veiligheidsraad die de dodelijke luchtaanvallen uitgevoerd door het regime van de Syrische president Bashar al-Assad veroordeelt. Dat melden diplomaten van de Verenigde Naties tegenover persbureau Reuters.

Rusland eiste aanpassingen in de tekst van de verklaring, waarmee er volgens de overige leden van de VN-Veiligheidsraad nauwelijks iets van de veroordeling overbleef. Deze veroordeling is niet gericht op directe consequenties voor Syrië, maar werd beschouwd als een opmaat naar een resolutie. Een verklaring als deze, bedoeld voor de pers, is een minder zwaar middel dan een resolutie, die rechtskracht heeft in het internatiuonale recht.

De aanvallen, waarbij vaten met explosieven vanuit helikopters boven de Syrische stad Aleppo naar beneden worden gegooid, hebben rebellen en burgers getroffen en kostten aan zeker 700 mensen het leven. Op 19 december hield Rusland eveneens een veroordeling tegen van dodelijke aanvallen uitgevoerd door Assad die aan vele burgers het leven kostten.

Rusland en China hebben eerder resoluties geblokkeerd

Rusland heeft samen met China tot drie keer toe met een dubbel veto in de VN-veiligheidsraad een resolutie van tafel geveegd die de Syrische president Bashar Assad zou hebben opgeroepen af te treden. De overige dertien leden van de VN-veiligheidsraad stemden wel voor de resolutie, die de “volle steun” uitspreekt voor het plan van de Arabische Liga om een einde te maken aan maanden van bloedvergieten in Syrië. De Arabische Liga roept Assad al langer op af te treden.

    • Annemarie Coevert