Excuses van Rodman voor omstreden uitspraken

Dennis Rodman bij aankomst in Noord-Korea, eerder deze week, met de onderminister van sport. Foto AP

De gepensioneerde NBA-basketballer Dennis Rodman heeft zijn excuses aangeboden voor zijn omstreden uitspraken over de Amerikaans-Koreaanse missionaris Kenneth Bae, die in Noord-Korea gevangen zit zonder proces.

Rodman vanochtend in een reactie tegenover persbureau Reuters:

“Ik wil mijn excuses aanbieden. Ik neem de volledige verantwoordelijkheid voor mijn uitspraken. Ik had een behoorlijk stressvolle dag, en ik had gedronken.”

De vijfvoudig NBA-kampioen deed de bewuste uitspraken tijdens zijn vierde bezoek aan Noord-Korea. Hij zong onder anderen Happy Birthday voor zijn ‘vriend voor het leven’ Kim Jong-un, en deed mee aan een basketbalwedstrijd tussen voormalige Amerikaanse profbasketballers en het Noord-Koreaanse nationale team. En dat trekt de aandacht, aangezien hij vooralsnog de eerste en enige Amerikaan is die de Noord-Koreaanse leider met open armen ontvangt.

‘Weet je hoe oud Kim Jong-un is? Nog maar 31 jaar’

CNN interviewde Rodman, en vroeg hem of hij zich voor Bae in wil zetten, die tot vijftien jaar arbeidskamp is veroordeeld zonder aanklacht. Rodmans reactie (vanaf 4.37) wekte de verontwaardiging en woede van menige mensenrechtenactivist, omdat hij suggereert dat het Bae zelf is die verantwoordelijk is voor zijn gevangenschap, en niet de Noord-Koreaanse autoriteiten.

Rodman, die zich tijdens het interview in het nauw gedreven voelde, verdedigde zich met het argument dat hij door middel van ‘basketbaldiplomatie’ de deur naar Noord-Korea “een heel klein beetje” wil openen. Hij zei ook verbaasd te zijn dat zijn reizen en contacten met Kim zo veel ‘negativiteit’ oproepen. “Weet je hoe hoe oud die kerel is? Nog maar 31 jaar”, schreeuwde Rodman tegen de verslaggever van CNN die hem ondervroeg. Rodmans ploeggenoten in Noord-Korea, allemaal miljonairs en gezette veertigers en vijftigers, probeerden Rodman te kalmeren. Tevergeefs.
http://www.youtube.com/watch?v=tU33ndW6agY

Sinds het doen van deze uitspraken is hij bedolven onder kritiek vanuit de VS, zo schreef onze correspondent Oscar Garschagen hierover:

“Van de NBA tot het Witte Huis, van de familie van Bae tot zijn teamgenoten: allemaal hebben ze afstand genomen van Rodman. ‘Dictator Kim Jong-un onderdrukt zijn volk, laat zijn volk uithongeren en een paar beroemdheden denken daar goede sier te maken en laten zich gebruiken voor de Noord-Koreaanse propaganda’, brieste het Amerikaanse Congreslid Eliot Engel, een Democraat.”

    • Annemarie Coevert