Republikeinse gouverneur Christie ontslaat rechterhand in schandaal

Chris Christie geldt als één van de belangrijkste gegadigden voor de Republikeinse nominatie van 2016. Foto AFP / Paul J. Richards

De Republikeinse gouverneur Chris Christie, door velen gezien als een kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2016, heeft een belangrijke medewerker ontslagen in een schandaal rond een verkeersinfarct in zijn staat. De medewerker, topadviseur Bridget Kelly, liet volgens Christie bewust verkeersproblemen ontstaan in Fort Lee, omdat de Democratische burgemeester van die stad Christie niet openlijk had gesteund.

In september werden de toegangswegen tot de George Washington Bridge in Fort Lee, met 300.000 auto’s per dag toch al een van de drukste bruggen ter wereld, om onduidelijke redenen afgesloten. Daardoor ontstond een verkeersinfarct in de stad, uitgerekend op de eerste dag van het nieuwe schooljaar.

Het creëeren van het verkeersinfarct was de bedoeling van de medewerker van Christie, bleek deze week uit een in Amerikaanse kranten gepubliceerde e-mail van de nu ontslagen medewerker. “Tijd voor wat verkeersproblemen in Fort Lee”. De man die verantwoordelijk is voor de brug schreef terug: “Ik snap het”. Tijdens de chaos ontving hij ook nog een (anonieme) e-mail waarin iemand schrijft: “Is het verkeerd dat ik lach”.

Christie biedt inwoners New Jersey excuses aan

Christie, die tijdens de orkaan Sandy nauw samenwerkte met Obama, noemde het incident gisteren “onacceptabel”. Hij zei er niets van te hebben geweten en de betrokkenen te zullen straffen. Op een persconferentie vanmiddag bood Christie de inwoners van New Jersey zijn excuses aan en benadrukte hij verantwoordelijk te zijn voor de gebeurtenissen. Zijn ontslagen topadviseur Kelly zou tegen hem hebben gelogen.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Christie probeert het vuurtje snel uit te trappen. Wijst naar medewerkers, ‘ze hebben tegen me gelogen’. Topadviseur Bridget Kelly ontslagen

Bekijk hier een deel van de persconferentie van Christie:

The New York Times meldde vanmiddag dat de openbaar aanklager van New Jersey een onderzoek instelt naar de beschuldigingen over het doelbewust creëeren van het verkeersinfarct. Als daaruit blijkt dat Christie toch op de hoogte was van het plan, kan hij zijn kandidatuur voor 2016 vergeten, twitterde onze VS-correspondent Guus Valk:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Christie kan moeilijk anders, maar als uit het al aangekondigde onderzoek blijkt dat hij wel wist van #bridgegate, is zijn carrière voorbij.
    • Pim van den Dool