Prijzen verder gedaald op de woningmarkt

Sinds begin crisis zijn niet meer zo veel huizen verkocht.

De huizenprijs is opnieuw gedaald. Het afgelopen kwartaal is de prijs van een gemiddelde Nederlandse koopwoning met 1,1 procent afgenomen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Een woning kost nu gemiddeld 207.000 euro. Daarmee zijn Nederlandse huizen een vijfde in prijs gezakt ten opzichte van het begin van de crisis in 2008.

De grootste makelaarsorganisatie, NVM, maakte vanmorgen cijfers over het laatste kwartaal van 2013 bekend. De NVM zegt dat „prijzen minder ongebreideld dalen”. Voorzitter Ger Hukker verwacht dat ze rond de zomer „weer voorzichtig zullen stijgen”.

Huizenprijzen zijn seizoensgebonden, voor het beste beeld moeten de cijfers vergeleken worden met dezelfde periode een jaar eerder. De NVM zegt dat de cijfers ten opzichte van het vorige kwartaal minder dalen. „Het is als mijn dochter die blij thuiskwam met een vijf voor Frans, omdat dat het jaar ervoor een vier was.”

Sinds het begin van de crisis werden niet meer zoveel woningen verkocht als in het laatste kwartaal van afgelopen jaar. NVM-makelaars verkochten 27.018 woningen. Hukker nuanceert deze cijfers: „Het gaat vergeleken met een jaar eerder maar om 2.000 verkochte woningen meer.”

De mate waarin het herstel volgens de makelaars zal optreden, verschilt zowel per regio als segment. In steden als Amsterdam, Groningen en Eindhoven kunnen huizenzoekers bijvoorbeeld al uit veel minder huizen kiezen dan een jaar geleden, wat volgens de NVM duidt op een toenemend dynamische woningmarkt.

Voor de crisis werd de markt als gezond betiteld als een koper kon kiezen uit zes à zeven huizen. Begin vorig jaar waren dat er 29, nu is dat aantal volgens de NVM gedaald tot 18. De prijzen van het duurdere vastgoed blijven dalen, volgens de makelaars zijn de vraagprijzen in die sector nog niet „realistisch”. Dat moet eerst aangepast, „voor ze verkocht kunnen worden”.