Premier Tunesië stapt op om plaats te maken voor interim-premier

Archiefbeeld van de vertrekkende Tunesische premier Ali Laarayedh. Foto AP / Hassene Dridi

De Tunesische premier Ali Laarayedh heeft zijn aftreden bekendgemaakt, meldt persbureau AP. Zijn aftreden is de formalisering van een eerder gesloten akkoord tussen de seculiere oppositie en zijn fundamentalistische partij Ennahda om een technocratische interim-regering aan te stellen tot de verkiezingen volgend jaar.

Laarayedh wordt opgevolgd door de minister van Industrie Mehdi Jomaa (50) die in december gekozen werd uit zes kandidaten. Tunesië zat vorig jaar maandenlang in een politieke crisis sinds de moord op een oppositiepoliticus in juli. De nationale dialoog om de huidige regering te vervangen door een kabinet van technocraten werd gekenmerkt door bittere verdeeldheid tussen de regerende fundamentalistische partij Ennahda en de seculieren.

Spanningsveld tussen religieuzen en seculieren

Ennahda vormt sinds de revolutie in 2011 samen met twee kleinere seculiere partijen een regering die aan de macht moest blijven totdat de nieuwe grondwet klaar was. Maar er was veel onderling wantrouwen. Toen voor de tweede keer een politicus van de oppositie vermoord werd, eiste de oppositie dat de regering opstapte. De seculiere oppositie beschuldigde Ennahda ervan de moord in de hand te hebben gewerkt door te veel ruimte te geven aan ultraconservatieve elementen.

Of er nu een eind komt aan de politieke onrust valt te bezien. Niettemin is het bijzonder dat er nu daadwerkelijk een interim-regering zal aantreden, zegt NRC-redacteur Midden-Oosten Toon Beemsterboer:

“In alle landen waar de Arabische Lente heeft plaatsgevonden wordt keihard tegen politieke tegenstanders opgetreden, kijk bijvoorbeeld naar Egypte. Tunesië is in vergelijking met de landen eromheen het enige land waar politici nog pragmatisch genoeg zijn om compromissen sluiten en dat is deels te danken aan Ennahda. Ondanks alle protesten en onrust; er wordt in ieder geval nog gepraat.”

Er is overigens nog geen datum vastgesteld voor de verkiezingen.

    • Anouk Eigenraam